bj-4791“Ze zijn allebei al dood” zegt mijn moeder, als we beginnen aan de etappe van Ommen naar Hellendoorn. Ze heeft de Pieterpadgids in haar hand, waarin alle etappes heel precies staan beschreven. Het langste pad van Nederland is bedacht door Toos Goorhuis, samen met haar wandelvriendin Bertje Jens, die niet zo lang geleden op 95 jarige leeftijd is overleden.

Slow motion

Heeft de oermoeder van het Pieterpad daarmee niet bewezen dat wandelen gezond is? We praten er ’s avonds over, na een van de allermooiste etappes tot nu toe. We logeren bij mijn tante Lia, die in de buurt van de route woont. Ze is inmiddels 87 en zou maar wat graag  meewandelen. “Helaas, evenwichtsstoornissen” zegt ze, “maar verder ben ik nog goed gezond hoor.”

Als ze in de huiskamer voor me langsloopt, zie ik mijn tante opeens naar achteren hellen. In slow motion verdwijnt ze naar beneden. Ze landt met een opvallend zacht plofje op het huiskamerkleed. Vanaf de grond lacht ze me vriendelijk toe: “Niets aan de hand hoor.” Bezorgd help ik haar omhoog, maar ze loopt onbekommerd de keuken in. Even later klinkt een luide “Au!” uit de gang. Het is mijn moeder, die haar hoofd stoot aan het badkamerkastje. Ik ga kijken en zie een bult op haar voorhoofd, die snel uitgroeit tot een kippenei.  “Gaat wel hoor” zegt ze voorzichtig.

Zwierig

’s Nachts droom ik van vallende vrouwen, overal om me heen. We staan ’s ochtends vroeg op, want het wordt zomers warm op de tweede etappe dit weekend, van  Hellendoorn naar Holten. Op de route ligt de Holterberg, die we op het heetst van de dag oplopen. Mijn moeder loopt een halve pas achter me. Als ik omkijk zie ik hoe haar ogen hol staan, in een hoogrood gezicht. “Je valt niet om hè?” vraag ik quasigrappig. We vinden een rustbankje, waarop ze languit een kwartiertje rust. Ze zegt geen woord en drinkt kleine slokjes water.

Aan het eind van de etappe keren we terug naar het huis van tante Lia. Ze heeft gekookt en een lekkere fles wijn klaargezet. Ik informeer naar haar valpartij; gebeurt haar dat vaker? Maar tante Lia brengt liever een proost uit.

Ze begint te vertellen, over haar oude tante Koosje. Die droeg altijd een zwierige paarse hoed. Tante Lia bracht haar iedere week een slof sigaretten en een fles Cointreau. Zelfs haar laatste jaren, en tante Koosje is 101 geworden! Daar nemen we nog een glas wijn op en we proosten op onze oudtante. Want zwierig, met een paarse hoed op, zo willen we toch allemaal leven? De avond wordt gezellig, en bij ons laatste glas nemen we een besluit: we vallen allemaal pas om als we 101 zijn!

 

One thought on “Pieterpad 9: Vallende vrouwen

Comments are closed.