Met de proefversie van mijn fotoboek op bezoek bij fotograaf Dolph Kessler, in zijn fijne woning op het Friese platteland. Dolph heeft al aardig wat fotoboeken uitgegeven. Vooral zijn laatste, over de Oekraïense stad Lviv, heeft veel aandacht gekregen.

Helden

Het werd een mooie ochtend, vol boekenpraat. Geen wonder: aan de muur in het atelier van Dolph hing een bijzondere zwartwit print. Van Boudewijn Buch en Gerard Reve, samen aan de wandel. Gedeelde literaire reishelden!

Van Dolph kreeg ik praktische en bruikbare tips over het publiceren van een fotoboek. Volgens hem is dat traject te verdelen in drie ongeveer gelijk stukken. Het eerste en leukste deel is het maken van de foto’s. Het tweede deel is ook leuk: het editen van het beeld en het componeren van het verhaal. Het derde deel, het uitgeven en het verkopen van je boek, is volgens Dolph het zwaarste deel.

Uitdaging

Naar dat derde deel ben ik langzaam aan het toewerken. De grootste uitdaging misschien, maar ook spannend. Tot nu toe vind ik het geweldig, alle stappen te nemen die zo’n boek nodig heeft. De bijzondere mensen en ontmoetingen onderweg maken het des te leuker. Bedankt Dolph!

DSC2020lo