Natuurpark Lelystad, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik ging er afgelopen weekend heen voor een van mijn natuurreportages voor Samen. Er stonden bordjes die naar dieren wezen. Een pijl zei: wisenten. Andere pijlen beloofden Przewalski-paarden, elanden, edelherten en nog veel meer. Ik dacht: dit is een soort dierentuin.

Stoer

Maar tot mijn verrassing is dat natuurpark best wel stoer. Het is geen dierentuin; eigenlijk lopen de beesten vrij rond op afgescheiden stukken van de Oostvaardersplassen. In dat natuurgebied zag ik de beesten hooguit goed met een flinke verrekijker.

Schrikdraad

In Natuurpark Lelystad kom je akelig dichtbij. Of had ik gewoon geluk?  In ieder geval kwamen de Przewalski-paarden gewoon naar me toe. Ze pasten goed in het koude landschap, waar de vorst in de ochtend nog op de aarde stond. En ook de wisenten -of Europese bizons- kwamen op me af. Zo dichtbij, dat ik blij was met dat stevige schrikdraad tussen ons in. Vooral als je net de film The Revenant heb gezien, waarin Leonardo di Caprio een minder aangename ontmoeting heeft met een soortgelijk beest.. Ruige gasten, in april in het nieuwe Samen magazine!