Afgelopen donderdag opende de tentoonstelling Wild van Water in het Zuiderzeemuseum. Ik ben trots dat curator Maartje van den Heuvel een van mijn werken selecteerde voor de expositie. Daar hangt  ‘Schaatser op het Nannewiid’ zomaar tussen grote fotografen als Emmy Andriesse, Martin Kers en Willem Diepraam.

Oude Meesters

Helemaal bijzonder is dat onze foto’s zijn tentoongesteld tussen de geschilderde landschappen van Rembrandt, Ruysdael, Jozef Israëls en Willem Witsen, om er maar een paar te noemen…

In haar openingstoespraak verbond Maartje een paar honderd jaar kunsthistorie op een opmerkelijk soepele manier aan elkaar. Ze liet zien hoe kunstenaars vroeger en nu geïnspireerd zijn door het Nederlandse waterlandschap. Ze kijken ernaar met de nuchtere Hollandse blik van de Gouden Eeuw, met het poëtische oog van de Romantiek, of met de sensationele visie van het Modernisme.

Zeilschepen

Wild van Water is een heerlijke expositie om te bekijken, te beluisteren en zelfs om te ruiken; de zoete teerlucht van historische zeilschepen in het museum draagt zeker bij aan het genot. Extra mooi is dat je  met een veerboot naar het museum kunt varen. Vanuit Stavoren over het IJsselmeer, of vanuit het Buitenmuseum naar de expositie in het centrum van Enkhuizen. Zo ervaar je zelf de schoonheid van het water, dat voor  alle kunstenaars in het museum een inspiratie is.

Wild van Water, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, van 27 mei t/m 6 november 2016

hier een link naar de website van het Zuiderzeemuseum