In de laatste Toeractief van 2017 een vooruitblik op 2018, het themajaar Nederland Waterland. Voor dit themanummer maakte ik dit najaar het artikel ‘Land van Water’ een fietsreportage door het Friese Merengebied. Daar leven de Friezen mét, op, van en ondanks het water. Onze route startte in Lemmer, de Poort van Friesland. Daar zwaaiden we samen met de sluiswachter een tjalk en een klipper uit.

Langweer

De fietsroute bracht ons door mijn eigen watersportdorp Langweer, waar net een zeilwedstrijd op de Langweerder Wielen aan de gang was. De foto die ik maakte bij de Langweerder Molen, met zicht op het meer en de zeilbootjes, is uitgekozen als spread voor het artikel over acht pagina’s.

Tjeukemeer

Via waterrecreatiedorp Boornzwaag en de oude trekvaart Scharster-Rijn kwamen we bij het Tjeukemeer. Een heerlijk fietspad langs de oever van dit meer bracht ons terug naar Lemmer. Daar reden we ook nog even langs Het Woudagemaal, dat op de werelderfgoedlijst staat als symbool van de Nederlands strijd tegen het water. Dit weekend wordt dat oude gemaal weer ‘onder stoom’ gebracht, een evenement dat honderden toeristen naar Friesland trekt.

Winter

Zo mocht ik even als fietstoerist genieten van mijn eigen omgeving. Deze maand maak ik nog een winterse tocht voor het blad, in de provincie Groningen. Zoals het er nu uitziet gaat het best lukken met die winterse taferelen! Als iemand zin heeft in een verfrissende tocht over het Groningse platteland, stuur me een bericht of mail. Voor je het weet sta je ook fietsend in Toeractief!