BirthDay

Deze week ga ik met een groepje studenten journalistiek naar de expositie BirthDay, van de Vlaamse fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert. Ik interviewde en fotografeerde haar al eens, tijdens de promotie van haar boek BirthDay.

Veilige bevalling

Voor haar boek en haar documentaire reisde ze de halve wereld over, om bevallingen te documenteren. Tijdens eerdere reizen was ze erachter gekomen hoeveel het uitmaakt waar je geboren wordt. Wij in het westen hebben een veilige bevalling en een prima leven voor de boeg, in de meeste gevallen.

Goudomrand

Maar als je wieg zomaar ergens anders staat, kan je leven er heel anders uitzien. In haar boek en documentaires legde Lieve goudomrande bevallingen vast, in rijke arabische landen, maar ook op mensonterende plekken, zoals die op een vuilnisberg in Brazilië.

Ongelijkheid

Haar inzichten over de ongelijkheid in onze wereld zorgen voor een diepgevoelde betrokkenheid; Lieve helpt waar ze kan. Maar ze waarschuwt ook het rijke westen, om ons zorgstelsel niet te grabbel te gooien:

“We moeten ons hier gelukkig prijzen en dankbaar zijn dat we ons kind hier op de wereld mogen zetten. Alstublieft, laat ons zorg dragen voor ons zorgsysteem. Laat ons bewaren wat we hebben.”

Lieve Blancquaert, foto Bas Jongerius | De Beeldunie

 

 

  • De expositie BirthDay is tot zondag 1 april 2018 te zien in het Karmelklooster in Drachten.