Voor een glossy van de provincie Overijssel fotografeerde ik schrijver Özcan Akyol. We liepen, niet lang na zijn literaire debuut, door Deventer. Daar speelt de schelmenroman Eus zich af, waarin Akyols alter ego  zich op een onorthodoxe manier probeert te ontworstelen aan het lot van randfiguur.Eus, boek

Kille stad

Deventer is in het boek een grauwe stad waarmee het nooit meer goed komt. Onze wandeling naar zijn oude buurt, waar de dopjesfabriek stond waar Eus’ vader werkte,  benadrukte dit sombere beeld. Ik wist tijdens wandeling niet goed wat ik moest met de afstandelijke en kille houding van de schrijver, maar het paste wel bij het beeld dat hij in Eus van zichzelf en zijn omgeving creëert.

De Beeldunie

In ieder geval maakte Akyol furore met zijn boek, en is hij tegenwoordig een prominente mediafiguur. De portretten die ik schoot zijn vanaf heden ondergebracht bij fotobureau De Beeldunie. Daar breng ik beetje bij beetje mijn archief onder van portretten, natuurreportages en reisreportages.

Het boek Eus is via deze link naar Bol.com voor een zacht prijsje te koop.

Özcan Akyol