Zeven jaar geleden, in oktober 2011, vonden in Nederland de Occupy protesten plaats, in navolging van de grote Occupy Wall Street beweging in New York. De beweging verzette zich tegen economische ongelijkheid en de macht van het grootkapitaal.

Beursplein

In Amsterdam leidden de manifestaties en protestacties op 15 oktober tot het bezetten van het Beursplein, in het centrum van de stad. Er ontstond een tentenkamp, dat op het hoogtepunt van Occupy uitgroeide tot zo’n honderd tentjes. Ook op andere plekken in Nederland ontstonden dit soort kampjes.

De bewoners droegen een vredelievende boodschap uit en veel nieuwsgierige Amsterdammers namen een kijkje. De beweging groeide wereldwijd uit tot een groot protest, en het leek er even op of de grote jongerenrevolte van de jaren zestig opnieuw tot leven kwam.

Randfiguren

Als fotograaf besloot ik het leven op het Beursplein vast te gaan leggen. Tussen oktober en december bezocht ik het kamp en fotografeerde er de bewoners en bezoekers. Eerlijk gezegd verwachtte ik dat Occupy zou uitgroeien tot een massaal protest, maar het tegenovergestelde gebeurde.

De afwezigheid van toezicht op het bezette Beursplein zorgde er al gauw voor dat allerlei randfiguren op het kamp afkwamen, en er ontstond alcohol- en drugsoverlast. Hierdoor haakten steeds meer sympathisanten af, en in november was het tentenkamp al gedecimeerd.

Stille dood

De positieve sfeer in het kamp en rondom de Occupy beweging sloeg om. De beweging sprak niet meer met één stem, maar leek alleen nog maar te bestaan uit individuen die opkwamen voor een eigen belang. Uiteindelijk bleef er slechts een handjevol activisten over, die het nog aardig lang volhielden op het koude en lege Beursplein.

Zo stierf de Occupy beweging in de stad een stille dood; er was slechts een kleine revolutie afgedraaid…

De Beeldunie

Een selectie foto’s die ik maakte op het Beursplein is vanaf nu verkrijgbaar bij De Beeldunie, het fotoagentschap dat mijn werk vertegenwoordigt. Via deze link vind je mijn pagina bij De Beeldunie.