Wanneer je naar Azië reist raakt je dag- en nachtritme helemaal van slag. Dat heeft voor een fotograaf zo zijn voordelen, want de eerst dagen ben je heel vroeg wakker. In de hoofdstad van Vietnam ging ik daarom maar rondlopen, zo gauw de zon opkwam.

Hanoi

In de hele vroege ochtend bleek ik niet de enige die er vroeg bij was. Rondom Hoàn Kiếm Lake in het centrum van Hanoi waren de mooiste plekjes al bezet door stadsbewoners. Die deden onverstoorbaar hun oefeningen, aan de oever van het meer of op een stil plekje onder een mooie boom. Wat een rust, in een van de drukste steden ter wereld!

Contact

Sommigen mensen oefenden in groepjes, anderen alleen. Ik vond het een prachtig schouwspel, ook omdat het ochtendlicht nog zo sfeervol was. Hoewel het mijn beroepseer is geen mensen te fotograferen zonder dat ik eerst contact heb gemaakt, leek het hier alsof niemand me opmerkte. Zo kon ik rustig mensen vastleggen in hun oefenposes.

Tai Chi

Ik zag Thai Chi-achtige bewegingen, Kung Fu oefeningen, yogavormen, maar ook gewone gymnastiek- en ontspanningsoefeningen. Verderop in het park werd  les gegeven in de open lucht, aan een soort aerobicsklasje.

Stereo-badminton

Mooi was het om te zien dat de Vietnamezen tot op hoge leeftijd fit blijven. Mijn favorieten waren de twee dames met in iedere hand een badmintonracket; zij speelden een potje stereo-badminton in het plantsoentje voor een woonwijk.

De Beeldunie

De serie maakte ik al meer dan tien jaar geleden maar ik ontdekte ‘m nu pas weer, bij het zoeken naar andere beelden uit Vietnam. De beelden uit deze serie zijn vanaf nu verkrijgbaar bij fotoagentschap De Beeldunie.

Op mijn eigen profielpagina bij De Beeldunie lees je meer over mijn reportagewerk. En verder zie je elders op deze website meer van mijn werk. Contact opnemen kan makkelijk via de contactpagina.