Deze week viel het magazine Wandel.nl in mijn brievenbus. Voor dat blad maakte ik strobist-foto’s van Lucy, een stoere Friezin die deze zomer in haar eentje naar Denemarken wandelt.

magazine Wandel.nl
cover Wandel.nl magazine

Voorjaar in de winter

De redactie wilde graag een beetje een voorjaarsfoto, omdat het blad in maart uit zou komen. Maar het was nog januari en het weer was grijs en bewolkt, en dat al wekenlang.

Uiteindelijk ging ik met Lucy toch maar de natuur in, want de deadline voor het blad kwam akelig dichtbij. We spraken af op een van Lucy’s favoriete wandelplekjes, in een mooi Fries natuurgebied bij Burgum. Het was koud en somber, al hing er wel een mooie mistsluier over het landschap.

foto in magazine Wandel
strobist foto voor magazine Wandel

Strobist techniek

Om toch een beetje pit aan de foto te geven gebruikte ik de strobist techniek. Dat betekent dat je inflitst, maar dan met de flits los van de camera. Zo wilde ik een soort nepzonnetje creëren.

Bij de strobist-techniek gaat het om de juiste balans tussen flitser en het omgevingslicht. Om dat goed te leren, kun je bijvoorbeeld deze tutorial bekijken, maar er zijn nog veel meer geschikte Youtube filmpjes.

Stemgestuurd statief

Wat verder van belang is, zijn de juiste spullen. Je hebt een flitser nodig, die je op een statief zet. Of je laat de flitser door iemand anders vasthouden, een strobist-assistent. Die heet in het Engels een beetje grappig een V.A.L.S.: een Voice Activated Light Stand. Vertaald: een stemgestuurd statief, dus iemand die de flits zo houdt als jij wil.

flitsset van Bol.com
strobist flitsset

Maar hier de optie zonder assistent. Wat je naast een statief nodig hebt is een houder voor je flits. Die houdertjes hebben vaak een gaatje voor een paraplu, zodat je een soort snelle softbox kunt creëren, zoals op het plaatje hiernaast. Dat vind ik een praktische en snelle strobist set. Het hele setje -statief, houder voor je flits plus paraplu- heb je al voor minder dan € 50, zie bijvoorbeeld deze strobist-set bij Bol.com

Flits aansturen

Dan moet je er nog voor zorgen dat de flits afgaat. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de slave-mode te gebruiken, als je flitser die heeft. Dan werkt het opklapflitsje van je camera als aansturing van de flits op je statief. Hoe dat moet, lees je in de handleiding van je camera en je flitser. Zelf gebruik ik dat niet, omdat het alleen werkt als je flits op statief bereikt kan worden door het licht van het kleine opklapflitsertje. Dat lukt te vaak niet goed.

Vroeger gebruikte je voor een flits op afstand een flitskabel. Die bestaan nog steeds en kosten twee tientjes, bijvoorbeeld een flitskabel als deze. Het voordeel van zo’n kabel is dat hij het altijd doet; het nadeel is dat ze je meestal in de weg zitten en niet lang genoeg zijn. Bovendien is het niet echt ‘strobist’ als je het zo doet…

Draadloos flitsen

Beter is het je flits draadloos aan te sturen. Dan hang je een zendertje aan je flitser, en een ander zendertje zet je op de flitsschoen van je camera. Daarvoor heb je veel mogelijkheden. Zelf gebruik ik de nimmer falende Pocket Wizard Plus Transceiver. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, van niet al te duur tot onbetaalbaar.

Al met al is de strobist techniek een handige manier om buiten wat extra licht te creëren. Je hebt er niet veel voor nodig, en het hele setje draag je makkelijk bij je.

  • Tip: oefen er eerst goed mee voordat je er mee op pad gaat.
  • En: zorg dat je statief goed staat, zodat een windvlaag hem niet omblaast.
  • Stabiliteit krijg je door je fototas aan je statief te hangen.

Veel succes als strobist!

foto Lucy voor Wandel.nl
Strobist foto Lucy voor Wandel.nl