In mijn vorige blog las je over mijn zoektocht naar de perfecte fotorugzak voor op reis, nadat mijn ouwe trouwe Lowepro Minitrekker AW helemaal aan zijn einde was. Die Lowepro is niet meer leverbaar, dus ik moest op zoek naar een andere.

Rugzak-vereisten

Nu had ik nogal wat eisen, die vooral samenhangen met de manier waarop ik met mijn tas omga: best een beetje ruig. Maar ook moet hij deze spullen veilig kunnen vervoeren:

 • twee dslr’s van Nikon; die zijn groot en zwaar
 • een 15 inch laptop, met snoer
 • minstens mijn forse 24-70 mm en 80-200, indien nodig een 400 mm, 1 of 2 kleinere lenzen
 • extra ruimte, bv voor een opvouwbare drone of een regenjas
 • een goed vak voor documenten, liefst ook voor een heel tijdschrift, zodat ik kan laten zien waarvoor ik een reportage maak

Verder vind ik het belangrijk dat

 • hij niet opvallend is, dus niet schreeuwt: ik ben een fototas! Van mijn vorige tas maakte ik het oranje logo zwart, met stift. Een gewone rugzak moet het lijken
 • er ruimte is voor los spul: een opschrijfboek, pennen, telefoon, sleutels
 • er ruimte is voor een appel, een banaan, een waterfles!
 • hij niet omvalt als je ‘m neerzet
 • hij makkelijk toegankelijk is
 • hij tegen regen kan

Nadat ik al deze eisen heb beproefd op een aantal tassen kwam ik uit bij deze:

De ThinkTank Airport Commuter!

Thinktank is een merk dat snel furore heeft gemaakt onder professionele fotografen. De naam airport commuter geeft aan dat hij voldoet aan de internationale afmetingen voor cabinebagage. Belangrijk, want je fototas laat je nooit (nooit!) meereizen in het ruim.

Extra features

Verder zie je deze tas steeds vaker bij persfotografen. Niet voor niks; deze tas heeft alles wat een goede fototas nodig heeft. Aan alle eisen die ik hierboven beschrijf  voldoet hij makkelijk, maar hij heeft nog een paar aantrekkelijke extra’s:

 • twee stevige handvaten, zodat je ‘m aan de zijkant en aan de bovenkant kunt vastpakken
 • heel veel ruimte en veel verstelbare vakken; echt alles kan mee!
 • hij zit lekker; hoewel hij groot is draagt hij comfortabel op mijn rug
 • hij heeft een ademend rugpand, waardoor je niet met een natte rug zit als het zweten geblazen is
 • de draagbanden zijn mooi breed en zacht
 • er is een verstelbare -en afneembare-  riem voor om je middel: als het echt spannend wordt is dat handig
 • hij heeft een losse regenhoes (al vond ik die bij de Lowepro handiger verwerkt; in de onderkant)
 • hij heeft bovenop een handig vakje voor je telefoon en sleutels
 • een fijn zijvak voor een waterfles
 • een handig systeem om statief en andere grote spullen aan je tas te bevestigen

In gebruik

Nu ik ‘m een alweer een paar maanden in gebruik heb kan ik met een gerust hart zeggen dat hij perfect is voor wat ik nodig heb. Hij is stevig, makkelijk in gebruik, snel te openen, mijn laptop glijdt er makkelijk in en uit. Hij is groot, maar niet opvallend. Mijn camera en lenzen kan ik er makkelijk uitpakken en weer in terugdoen. Hij voelt degelijk en betrouwbaar, en ik vind ‘m mooi van eenvoud, aan de buitenkant.

Wat hem helemaal af maakt is het extra vakje waar een staalkabel met slotje in zit. Daarmee kun je je tas vastmaken, als je op een station, vliegveld of in een bar zit en niet permanent oog hebt voor je kostbare spul. Handig in lastige landen, sleezy hotels of treincoupees; vaak genoeg heb ik gewenst dat ik mijn tas vast kon zetten aan mijn bed.

Anders nog wensen?

Heb ik dan niks ontdekt wat beter kan? Misschien wel; de regenhoes zou beter aan de tas vastzitten, zoals bij Lowepro, waar hij in de bodem zat verwerkt. De Lowepro had ook een extra vergrendeling voor het hoofdvak, zodat wanneer de rits stukgaat het vak toch dichtbleef. Dat ontbreekt bij deze.

Maar verder ga ik deze Thinktank heel lang gebruiken voor mijn reportagewerk. Nou neem ik ook wel eens een andere tas mee, wanneer een rugzak niet zo handig is, maar daarover een andere keer meer. In het volgende blog laat ik je zien wat ik nou allemaal meeneem in mijn nieuwe rugzak!

In huis

Wil je iets weten over deze tas dat ik niet heb vermeld, neem contact met me op; ik denk graag met je mee. De tas is niet de goedkoopste, maar ik vind het helemaal de investering waard. Je kunt de tas hier bestellen bij bol.com, dan is ‘ie morgen in huis!