In Mozambique oefenen ze alvast voor de volgende noodevacuatie. Dat is steeds vaker nodig, want door de opwarming van de aarde komen overstromingen steeds vaker voor. Voorbereiden op extreem weer, dat zouden we in Nederland ook moeten doen, meldt het Rode Kruis vandaag. 

Nederlanders weten best veel over klimaatverandering, maar we zijn nog amper voorbereid op de gevolgen ervan. Dat maakte het Rode Kruis deze week bekend. We moeten ons veel bewuster zijn van de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. En we moeten maatregelen treffen tegen extreem weer in ons land, concludeert dit rapport van het Klimaatcentrum van de hulporganisatie.

Overstromingen

Hoe je je voorbereid op de effecten van klimaatverandering zag ik in Mozambique. Daar zorgt de opwarming van de aarde voor steeds extremer weer. In de droge tijd is het veel heter dan normaal, en in het regenseizoen is het veel natter. Dat leidt steeds vaker tot grote overstromingen op het platteland, dat in Mozambique net zo plat is als in Nederland.

Watersnoodramp

Tijdens het natte seizoen, tussen november en maart, treden in Mozambique rivieren als de Limpopo buiten hun oevers. Dat heeft rampzalige gevolgen voor de bevolking. Bij watersnoodrampen in onder meer 2000 en tussen 2013 en 2016 vielen honderden doden en sloegen honderdduizenden op de vlucht.

Voorbereiden

Het programma ‘Preparedness for Climate Change’ van het Rode Kruis probeert de lokale bevolking voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Samen met journalist Hans van de Veen maakte ik in 2009 een reportage over hoe dit in zijn werk gaat, voor een serie over klimaatverandering voor het blad Internationale Samenwerking van het NCDO.

Weeralarm

In het dorpje Chiguidela in Mozambique volgen vrijwilligers cursussen over spoedevacuaties, betaald uit Nederlandse ontwikkelingsgelden. Bij een weeralarm springen enkele dorpsbewoners op beschikbaar gestelde fietsen, om de omgeving te waarschuwen met vlaggen en fluitjes.

Boomhutten

Het water, dat snel komt en tot een paar meter stijgt, kan men dan trotseren door in hooggelegen boomhutten te klimmen. Daar zijn noodvoorraden eten en drinken opgeslagen. Bestaande hutten worden verhoogd, zodat men het hoge water uit kan zitten.

Oefenen

Bij de weeralarm-demonstratie die de bevolking gaf voor de Nederlandse journalist en fotograaf wisselden diepe ernst en dolle pret elkaar af. Het was nog maar oefenen, en enkele van de oudere vrijwilligers speelden hun rol met verve.

Wisten wij veel, dat het gebied niet veel later met een van de grootste overstromingen tot dan toe te maken kreeg. Wij zaten al lang en breed weer thuis, in ons platte land achter hoge stevige dijken. Helemaal veilig. Toch?


Mijn beelden uit Mozambique zijn vanaf nu beschikbaar via de beeldbank van fotoagentschap De Beeldunie. Daar vind je ook veel andere reportages die ik maakte op het gebied van milieu, ontwikkeling en reizen.

Langzaam maar zeker breng ik mijn hele reisfoto-archief onder bij De Beeldunie. Over mijn werk als fotograaf lees je meer op mijn eigen profielpagina bij De Beeldunie.

Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Ik kom graag met je in contact via mijn contactpagina.