Een nieuwe lente, nieuwe zomerspullen! Ik zocht een draagbaar zonnepaneel plus poederbank waarmee ik direct laptop, telefoon of powerbank kan opladen. En ik heb ‘m gevonden!

Mooi licht

Voor mijn natuurreportages ben ik veel op pad. In de natuurgebieden die ik vastleg voor Nederlandse reisbladen zoek ik altijd naar het mooiste licht. Mooi licht heb je vooral in de vroege ochtend, en aan het eind van de dag. Zoals op de foto hierboven, die ik op Terschelling maakte. Voor het mooie licht is het  fijn als je in het gebied overnacht waar je fotografeert. Als het even kan pak ik dus mijn tentje en zoek een mooie natuurcamping in de buurt.

Stroom

Het mooie van natuurcampings is dat je lekker rustig midden in de natuur bent. Op de foto hiernaast was ik heel gelukkig met koffie uit mijn benzinebrander, tijdens een reportage voor het blad Samen van Univé, waarvoor ik drie jaar lang Nederlandse natuurgebieden in beeld bracht.

Een klein nadeel van natuurcampings is dat er meestal geen stroom is. Nou is dat geen ramp voor een dagje, maar die telefoon raakt toch snel leeg… Dit jaar heb ik daarom een zonnepaneel aangeschaft, waarmee ik direct mijn Powerbank of telefoon kan opladen. In dit blog leg ik uit hoe ik tot mijn keuze ben gekomen voor een goed en goedkoop zonnepaneel plus powerbank.

Keuzes

Want die keuze wordt alsmaar ingewikkelder. Welk paneel is goed, hoeveel volt en watt en zo moet je hebben? Welke in- en uitgangen heb je nodig, en hoe sla je de stroom op die mijn zonnepaneel opwekt? Ik heb al een paar van die kleine zonneopladers op handformaat geprobeerd. Die waren redelijk snel stuk en leverden nooit genoeg stroom. Daarom zocht ik naar een echt goede oplossing.

In mijn zoektocht waren een paar punten essentieel:

  • Het paneel moet licht zijn, zodat ik het makkelijk kan meenemen; draagbaar dus
  • Geen gedoe met omvormers, draden of accu’s;
  • Liefst wil ik mijn telefoon rechtstreeks op het paneel kunnen aansluiten
  • Krachtig genoeg om een laptop, een paar telefoons of een powerbank op te laden
  • Betaalbaar
  • En hij moet tegen wind en weer kunnen

Techfreak

Het paneel dat aan alles voldoet zag ik vorig jaar bij mijn Amsterdamse maat Aartjan, die hele zomers met zijn gezin in een De Waardtent op Vlieland verblijft. Aartjan is een echte techfreak en blogger op Aartjan.nl. Na veel experimenteren was hij nu helemaal blij met een krachtig en simpel paneel, dat iedere dag al zijn apparatuur oplaadt. Dat gaat dan om genoeg stroom voor alle telefoons van kinderen, buren en vrienden, laptops, iPads, en zijn tentlampjes.

Het paneel staat dag en nacht buiten, in weer en wind, een heel seizoen lang, en doet wat het moet doen: energie opwekken uit zonlicht. Bij Aartjan staat het paneel gekoppeld aan een omvormer plus accu, maar ik wil het dus veel mobieler houden. Dat kan, als enige ongeveer, met dit paneel; je kunt gewoon je telefoon in de usb aansluiting van het paneel opladen, of rechtstreeks je powerbank ermee opladen. Simpel én effectief!

Beste draagbare zonnepaneel

Hoe het precies zit met output, wattage en zo, kun je lezen op het blog van Aartjan. Zijn advies in het kort: het beste en goedkoopste zonnepaneel is dit 20 W Solar Panel op Ali-express.

Het paneel is dun, flexibel, waterdicht, levert 20 watt en het kost maar €27,-!  Ik heb zijn advies opgevolgd en het besteld; het is inmiddels onderweg uit China.

O ja: hou er wel rekening mee, als je het voor de zomer wilt hebben, dat de levertijd tot 6 weken kan duren. Beter nu bestellen dus!

Powerbank

Ik gebruik het paneel straks om mijn Aukey Power Bank op te laden. Die werd door Aartjan en anderen tot beste uitgeroepen. Hij is 30.000 mwah, wat betekent dat je meerdere telefoons en laptops op kunt laden. Hij heeft fast charging, dus hij laadt supersnel op. Hij heeft een gewone usb aansluiting én usb-c, en dat maakt hem voor de komende jaren helemaal geschikt voor mobiele apparatuur, want binnenkort is alles usb-c. Ik gebruik deze Aukey powerbank al een jaar en hij is betrouwbaar, functioneel en kan tegen een stootje.

Post

Ook mooi; hij heeft een klein zaklampje aan boord, zodat je altijd licht hebt. De kleur van het ledlampje bovenop laat je zien hoeveel stroom je nog hebt. Verder is hij niet te groot, ongeveer het formaat van een grote Iphone, en twee keer zo dik. Je kunt deze Aukey beter in Nederland bestellen, want accu’s mogen niet zomaar de grens over per post. Via deze link koop je de 30.000 mwah versie snel en veilig bij Bol.com. Er is ook een goedkopere lichtere versie, met 20.000 mwah, die vind je hier.

Met deze combinatie van zonnepaneel en oplader ga ik deze zomer zorgeloos in mijn tentje wachten tot de zon opkomt. Wanneer het zover is zal ik een offgrid berichtje posten; helemaal mogelijk gemaakt door de zon!

Reportage vanaf Terschelling in Unive magazine Samen

Beeldunie

Veel van mijn natuurbeelden uit Nederland  -en uit andere delen van de wereld- zijn beschikbaar via de beeldbank van fotoagentschap De Beeldunie. Daar vind je ook reportages die ik maakte op het gebied van milieu, ontwikkeling en reizen.

Langzaam maar zeker breng ik mijn hele reisfoto-archief onder bij De Beeldunie. Over mijn werk als fotograaf lees je meer op mijn eigen profielpagina bij De Beeldunie.

Contact

Wil je meer informatie, zoek je een specifiek beeld of heb je een andere vraag? Ik kom graag met je in contact via mijn contactpagina.