Ik zocht naar de beste en goedkoopste batterijen voor mijn flitser. Dat zijn niet per se de duurste, ontdekte ik; ook voor pro’s zijn goedkope Ikea batterijen de beste keus!

Iedere fotograaf kent het: je gaat op reportage en hebt alles goed voorbereid. De accu’s voor je camera opgeladen, kaartjes leeg, verse batterijen in je flitser, reservebatterijen mee. Meestal haal ik dan de oude batterijen uit mijn flitser. In hoeverre die oude zijn opgebruikt, dat weet ik dan niet, maar ik wil niet het risico lopen dat ik bijna lege batterijen in mijn flitser heb zitten.

Milieu

Mijn fototas en allerlei plekken in huis liggen dan ook vol met lege en halflege AA batterijen. Daar wilde ik eens wat aan doen, want het is verspilling en milieutechnisch echt niet in orde. Vroeger vertrouwde ik er niet op dat oplaadbare batterijen mijn flitser snel genoeg oplaadden, dus ik kocht ook nog eens altijd wegwerpbatterijen. Dure Duracells, tot ik er achterkwam dat goedkope vaak hetzelfde presteren. En die slingerden toen ook allemaal deels gevuld in huis.

Oplaadbaar

Omdat wegwerpbatterijen sowieso niet duurzaam zijn, schakelde ik over op oplaadbare batterijen. Goedkope bleken vaak snel uitgeput, en die lagen niet veel later ook werkloos in huis. Veel collega’s zweren daarom bij duurdere varianten.

Populairst zijn de Eneloop Pro oplaadbare batterijen, die per 4 stuks zo’n €20 kosten. Ze werken goed in een flitser, want ze laden je flitser snel op na een flits. Dat is belangrijk, want op het moment suprême moet je flitser klaar zijn om te vuren, meerdere malen achter elkaar.

Reizen

Niet alleen ’s avonds, maar ook overdag wil je je flitser paraat hebben staan. Bijvoorbeeld bij een reportage met lastige lichtomstandigheden, zoals bij de foto boven dit stukje. Die maakte ik in Swaziland, tijdens een reportage voor het blad Reizen van de ANWB. Het zonlicht was er fel, en dat is problematisch vanwege harde schaduwen en zo. Dan komt een flits goed van pas, om de harde schaduwen wat op te vullen, maar ook voor meer kleur en dynamiek in de foto. Maar die moet dan  wel meteen vuurklaar zijn!

Eneloop

Op zo’n moment ben je blij dat je verse batterijen in je flitser hebt zitten. Goeie oplaadbare heb je dus nodig, en er is niks mis met dure Eneloops, die je bij Bol.com koopt voor €20,– inclusief een bewaardoosje. Je hebt er dan minimaal 8 nodig, 4 in je flitser en 4 reserve, maar in de praktijk wil je er nog meer. Dan is het handig als die batterijen ook wat goedkoper kunnen. En dat kan dus!

Het gezaghebbende DP Review, dat fotoproducten uitvoerig test, plaatste het bericht dat Ikea LADDA batterijen beter presteren in een proflitser dan Eneloop Pro. En de Ikea batterijen kosten maar € 5,99 voor 4 stuks!! In de test bleek dat de Ikea batterijen de flitser sneller herladen nadat een flits is afgevuurd dan de Eneloop, ook na een hele serie flitsen. De test is gedaan door fotograaf Martin Cheung, en richt zich alleen op het herladen van de flits, en dus niet op de uiteindelijke levensduur van de batterijen.

Oplader

Hoe dan ook zijn de Ikea batterijen de moeite waard om te proberen, misschien wel naast een paar degelijke Eneloop Pro batterijen. Ze zijn snel en goedkoop, en een prima oplossing voor je flitser en andere apparatuur dat AA batterijen slurpt. Als je ze oplaadt, zorg dan wel voor een goede oplader. Op de fotografieopleiding waar ik lesgeef gebruiken we de Japcell BC 1600, die 16 AA of AAA batterijen tegelijk of afzonderlijk kan opladen. Op het lichtgevend display laat hij zien wat de status van iedere batterij is.

Zo’n intelligente Japcell lader voor 16 batterijen koop je hier bij Bol.com voor €55,-Er is ook een Japcell variant voor 8 batterijen voor €41,99 en een Japcell lader voor 4 batterijen kost €35 bij Bol.com. Al die laders beschermen je batterijen door ze eerst te ontladen, zodat ze weer fris geladen kunnen worden. Ook kunnen ze defecte batterijen detecteren.

Met een set goede batterijen en de juiste oplader doe je jezelf een plezier; zo kun je met een gerust hart aan de slag met je fotografie. Voor een mooi resultaat zet je je flitser natuurlijk niet op je camera, maar gebruik je ‘m los daarvan, met behulp van de strobist techniek. Hoe je dit makkelijk kunt doen lees je in mijn blog Hoe flits je als strobist.  Daarin lees ook hoe je zonder al te veel kosten een mooi strobist setje samenstelt.

Veel succes met je onuitputtelijke flitser!