Wil je leren dronevliegen, als fotograaf, journalist of camjo? Want het is toch prachtig, met je camera de lucht in! Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

In dit nieuwe droneblog leg ik stap voor stap uit wat er nodig is om je eigen drone te vliegen.  Of je een brevet moet halen, welke regels er zijn en wat er nog meer belangrijk is voor je de lucht in kan.

Je leest het allemaal hier: welkom op mijn droneblog!

Als fotograaf wilde ik graag leren dronevliegen. De studenten fotografie waar ik les aan geef vroegen erom. En aan mijn werk voor bladen en tijdschriften zou het een mooie toevoeging zijn. Maar ook vanuit liefde voor het vak leek het me geweldig, beelden te kunnen maken vanuit de lucht.

Brevet

Vorig jaar kreeg ik de kans een drone-opleiding te doen via de school waar ik lesgeef. Dat was een heel traject, maar uiteindelijk haalde ik mijn drone-vliegbrevet. Dat was geweldig, maar toen was ik er nog niet. Want je moet van alles! Er moet een drone komen, die moet je verzekeren, je moet ‘m registreren en je moet eigenlijk nog veel meer. Nu, een jaar later, kan ik  pas overzien wat er allemaal nodig was, voor ik de lucht in kon!

 

Vragen

Omdat ik veel vragen krijg van studenten en collega’s over dronevliegen, ben ik nu dit droneblog begonnen.

Deze vragen hoor ik het meest:

  • Moet je een certificaat hebben om een drone te besturen?
  • Mag ik zomaar met een drone filmen en fotograferen?
  • Mag ik mijn dronebeelden zomaar delen of verkopen?
  • Mag ik overal vliegen met een drone?
  • Welke drone moet ik kiezen?
  • Aan welke regels moet ik voldoen om officieel drone te vliegen?
  • Is het ’t waard een drone-opleiding te doen?
  • Of kan ik zomaar een drone kopen en beginnen?

Tip #1: gratis drone freebie!

Het zijn allemaal goede vragen, en het is nog beter daar een antwoord op te vinden voordat je begint met dronevliegen. Via dit droneblog probeer ik je stap voor stap antwoord te geven op deze vragen. Om meteen maar met een simpele tip te beginnen: ik wilde met mijn drone vliegen bij de plaats Opeinde, maar het kon niet. Waarom niet?

Het was geen geschikt droneweer!

Dat zag ik op deze app:

Gratis app!

Die UAV Forecast app is een geweldig hulpmiddel voor dronevliegers. Hij laat je zien of je er goed aan doet te gaan vliegen. Als er teveel wind staat, dan kan je kostbare drone zomaar onbestuurbaar worden, en ben je ‘m kwijt. Eerst maar checken dus! Overigens gaat het niet alleen om wind: er zijn veel factoren die bepalen of het wel of niet veilig is om te vliegen. Dat zie je allemaal via deze app! En het goeie nieuws is: hij is gratis, voor Android en IOS.

Je vindt ‘m in de App Store, of via deze link online:

https://www.uavforecast.com/#/

In de app zie je dat er met Opeinde  nog een probleem is: het ligt op de verkeerde plek! Op onderstaande afbeelding zie je dat het in de groene cirkel ligt, die aangeeft dat er een kleine luchthaven in de buurt is. Daar is het verboden om te vliegen. Tenzij…

Tenzij… je weet hoe je toch toestemming kunt vragen. Hoe dat moet, kom je ook te weten als je deze droneblog volgt. In de komende blogs ga ik je zo veel mogelijk vertellen over wat er nodig is om zelf dronepiloot te worden.

Droneblog #2

In de komende Droneblog #2 leg ik uit waarom je wel of niet een brevet zou halen. Wat mag er wél als je officieel dronepiloot bent, en wat mag er niet als je dat niet bent? Als het goed is weet je na het lezen van Blog #2 of het voor jou nodig is officieel dronepiloot te worden, of dat het voor jou ook zonder papieren kan.

Updates?

De komende tijd publiceer ik een reeks van droneblogs op deze website. Als je geen bericht wilt missen, kun je hieronder inschrijven voor updates. Vul je naam, adres en email in en je krijgt een mail wanneer er een nieuw bericht online staat:

Leuk als je meeleest de komende tijd, en fijn als je me via mijn contactpagina laat weten wat je vindt van mijn blogs.

Tot op het volgende droneblog!