Eindelijk heb ik ‘m gevonden: de beste fototas voor op de fiets! Voor mijn fietsreportages zoek ik al lang naar een lichte, praktische tas, die waterdicht is, die makkelijk op- en van je fiets kan, die stevig is, en ook nog eens mooi. Ik probeerde van alles, maar nu heb ik de fijnste fietstas voor fotografen gevonden. Lees hier mijn gebruikerservaring met fietstassen: welke is het handigst voor je fotospullen?

Al meer dan drie jaar maak ik reportages voor fietsblad Toeractief. Voor zo’n reportage ga ik op pad met 1 of 2 fietsmodellen, die ik tijdens een dagtocht op de fiets volg en fotografeer. Zelf fiets ik dan ook, op mijn eigen fiets, of op een leen- of huurfiets. Bij mooie plekjes of scènes stoppen we even voor foto’s, dan stap ik af, maak mijn beelden en dan fietsen we weer door. Soms fotografeer ik ook vanaf de fiets, dat kan prima met deze oplossing die ik vond: een ideale riem voor op de fiets.

Zijtassen

Maar wat ik nog niet had opgelost was het probleem van de fototas. Soms neem ik een gewone fietstas mee,  die aan beide kanten van bagagedrager hangt. Die zijtassen vind je best goedkoop en toch stevig, zoals deze. Je hebt ook de duurdere en echt waterdichte varianten, waar je de echte reisfietsers wel mee ziet, zoals deze toptassen van Ortlieb. Die zijn perfect, je Je kunt er veel in kwijt, al je fotoapparatuur, regenkleding, eten en drinken, alles kan mee. Maar die zijtassen hebben één groot probleem voor de fietsende fotograaf: je kunt ze niet goed meenemen.

Stuurtas

En dat wil ik wel. De tas moet van de fiets kunnen, als we even koffie drinken, als we lunchen, als we een museum of iets anders bezoeken. Dan wil ik mijn spullen -objectieven, tweede camera, of drone- niet in mijn tas laten. Die tas moet dus makkelijk meekunnen, en dat kan niet met zij-fietstassen. Het zou wel kunnen met een stuurtas, zoals deze handige van Thule. Heel geschikt voor kleinere camera’s, dus ook voor alle  eigentijdse mirrorless fotografen. Maar als daar wat zwaardere spullen inzitten vind ik dat niet handig; dat stuurt niet lekker. Bovendien zijn die stuurtassen te klein voor wat grotere camera’s.

Rugzak

Een andere optie is natuurlijk een rugzak. Voor fotografie gebruik ik een hele fijne, die beschrijf ik in dit blog over de beste fototas voor op reis. Met niet te zware spullen kan hij prima mee op de fiets. Maar bij een dagtocht op de fiets wordt dat toch een beetje problematisch. De schouderriemen beginnen te trekken, vooral als je op een mountainbike rijdt, in voorovergebogen houding dus. Maar het gaat -ondanks het ademende rugdeel- toch flink zweten op je rug, en dat is niet fijn als je een hele dag onderweg bent.

Fototas

Nog een optie is een gewone fototas. Ik nam een paar keer mijn eigen Domke schoudertas mee op de fiets. Die klassieke oer-fototas voor professionals is handig voor opdrachten buiten, ik heb hem vaak mee als ik reportages maak waarbij ik met de auto ben. Er kan veel in, hij is sterk, kan tegen een fikse regenbui (al is hij niet 100% waterdicht) en hij staat stevig als je hem neerzet (in tegenstelling tot veel foto-rugzakken). Maar voor op de fiets werkt het niet. Gewone snelbinders, of van die handige spinbinders- zijn niet betrouwbaar genoeg; bij een flinke bocht schiet je tas vaak zijwaarts en hangt hij naast je fiets -of erger.

Criteria

Daarom zocht ik dus al een tijd naar een fijne tas die stevig aan mijn fiets zit, maar die ook makkelijk van de fiets af kan. Hij moest voor mij aan deze criteria voldoen:

  • makkelijk op- en af de fiets te halen
  • 100 % waterdicht
  • licht maar stevig
  • geschikt voor fotospullen, een regenjas, wat eten voor onderweg
  • liefst een beetje mooi om te zien

Met behulp van die criteria bekeek ik veel fietstassen en fototassen. Uiteindelijk was er maar 1 die aan alle criteria voldeed, en die bestelde ik vorige maand. Vorige week werd hij bezorgd en inmiddels heb ik hem uitvoerig getest: de Ortlieb Trunk-Bag RC. Mijn conclusie: hij voldoet nog beter dan ik hoopte. De Trunk-Bag is de optimale fototas voor op de fiets! Lees hieronder waarom.

Afneembaar

Het mooiste aan de Ortlieb Trunk Bag RC is het systeem waarmee hij aan je fiets zit. Je klikt hem zo aan je bagagedrager, en er weer af. Daarvoor hoef je geen adapters, rekjes, clips of andere dingen te kopen. De tas heeft een eigen onderstel –het Rack-Lock system– dat zo aan je bagagedrager klikt. Als je hem vastklikt zit hij muurvast. Hij valt er dus niet af -niet als je scheef hangt in een bocht, -maar ook niet als je er hard aan trekt. Hij kan er wél makkelijk af als je dat wil: met een druk op de plastic clip aan de zijkant; tjoep! en hij is los.

Van je fiets af verandert hij makkelijk in een schoudertas, die je zo mee naar binnen neemt. Als je terugkomt rol je hem dicht, en klik je hem in een keer weer op je fiets; off you go! De Ortlieb Trunk Bag komt in twee varianten: 1 met een rits, de Ortlieb Trunk-Bag met 8 liter inhoud, en die nieuwere versie, de Ortlieb Trunk Bag RC, waar 12 liter in kan. Ik zag al bij andere bloggers dat de versie met rits soms stroef gaat, daarom koos ik voor de RC versie. Die heeft een oprolbare sluiting en dat werkt beter dan een stroeve rits; bovendien kan er meer in.

100 % waterdicht

Door de oprolsluiting en het gebruikte materiaal is de tas 100% waterdicht. De sluiting is handig; je hebt ‘m zo open om even een lens te wisselen of wat eten te pakken; je tas hoeft daarvoor niet van de fiets af. Hij is van alle kanten waterdicht, dus je kunt je spullen met een gerust hart door een regenbui loodsen. Ook van de onderkant is hij waterdicht. Daardoor hoef ik geen spatbord op mijn stadsfiets: de tas op een lichte bagagedrager gemonteerd houdt alle spetters van het achterwiel tegen.

Licht maar stevig, geschikt voor fotospullen

Mijn nieuwe Ortlieb tas is licht, hij weegt 825 gram. Maar hij is toch stevig, door het gebruik van stevige kunststof zijplaten. Van binnen is de tas leeg, dus er zitten geen vakjes of tussenschotten in. Dat vind ik ideaal, want ik til er zo de binnenkant van mijn Domke fototas in. Mijn objectieven en andere spullen zitten dan veilig in de Domke binnentas. Er kunnen makkelijk 2 of 3 lenzen mee -80-200 mm zoom kan prima-  en een flitser. Ernaast is nog genoeg plek voor mijn camera, al heb ik die dus meestal omhangen tijdens het fietsen. Dat kan makkelijk, met deze ideale cameriem die niet verschuift als hij omhangt.

Mooi om te zien

Het criterium ‘mooi om te zien’ is natuurlijk erg subjectief. Voor mij hoeft een tas niet al te veel op te vallen. Hij hoeft al helemaal niet te schreeuwen: hier zitten allemaal dure fotospullen in. De zwarte variant van De Ortlieb Trunk RC ziet er bescheiden uit, zijn vorm vind ik wel stylish eigenlijk. Hij staat goed op mijn stadsfietsje, best wel minimalistisch. misschien zelfs wel hipster proof.. Er is ook een oranje met rode variant, voor wie het toch wat kleurrijker wil.

Test

Voor mijn test moest ik de tas natuurlijk eerst op mijn fiets monteren. Er zit een gebruiksaanwijzing bij met tekeningen, die er wat ingewikkeld uitziet. Maar het monteren is heel simpel. Met het bijgeleverde inbussleuteltje draai je de stelschroeven onder de tas los, en je schuift de kunststof grepen tegen de zijkanten van je bagagedrager aan. Dan draai je de stelschroeven vast en hij zit. Je krijgt een plastic key’ -sleutel- erbij waarmee je de tas vergrendelt. Er zit ook nog een reserve key bij.

Ratelvrij

Geladen met objectieven, mijn regenjas erbij, een drinkfles erin, heb ik inmiddels al aardig wat ritjes gemaakt met mijn nieuwe fietstas. Het op- en afklikken werkt perfect, en de tas maakt geen lawaai onder het fietsen; hij is ratelvrij. Hij zit stevig en het voelt meteen goed; met deze tas weet je dat je een kwaliteitsproduct hebt gekocht, waar je kostbare spullen veilig inzitten.

DSLR

Het is makkelijk de tas open en dicht te maken terwijl hij op de fiets zit; de rolsluiting is soepel en mag best een beetje onder je zadel zitten; geen probleem. Je mag de tas tot 12 kilo laden. Mijn zware Nikon 24-70 lens weegt 1080 gram, dus die kan makkelijk met een aantal andere lenzen mee. In de praktijk gebruik ik die lens op mijn camera en heb ik daarnaast een 80-200 mee, soms ook nog een 17-35. Als ik mijn Nikon DSLR met 24-70 in de tas heb is er nog genoeg ruimte voor andere lenzen en een jas.

Valtest

Om zeker te zijn dat mijn tas goed zit liet ik mijn fiets omvallen in de berm; dat gebeurt me vaak genoeg -omdat ik geen standaard aan mijn fiets heb zitten. Voor de zekerheid liet ik maar 1 lens in de tas zitten, zodat ze niet tegen elkaar zouden botsen, better safe than sorry. Wel zaten mijn flitser en een waterfles in de tas. Die test was geen probleem; de tas zit stevig aan de bagagedrager met het Rack-Lock systeem; hij blijft echt zitten!

Mijn spullen bleven op hun plek zitten door de Domke binnentas, die mooi tegen de bovenkant aankomt. Je kunt er gewoon verdeelvakken van andere fototassen inzetten; past altijd, eventueel een kledingstuk erbij tegen het verschuiven. Ik fietste er ook al mee door een stevige herfstbui, waarbij ik wel nat werd, maar mijn tas helemaal droog bleef aan de binnenkant.

Conclusie

Kortom: met deze Ortlieb Trunk-Bag RC heb ik de perfecte tas gevonden voor mijn foto-fietstochten. Hij voldoet aan alle criteria die ik had en hij ziet er ook nog goed uit. Het enige minpunt dat ik kan ontdekken: hij is niet goedkoop, via deze link naar de Bever buitensportwinkels koop je hem voor €104,95. Maar voor het veilig en droog vervoeren van je mooie fotospullen is het eigenlijk een koopje.

Mijn oordeel: vijf sterren voor deze tas! *****

Affiliate links: in mijn blog gebruik ik af en toe Affiliate links. Wanneer je via zo’n link een artikel bestelt ontvang ik een klein percentage van het aankoopbedrag, omdat ik je als koper naar deze site heb gestuurd. Voor mij is het een kleine vergoeding voor alle tijd die ik in mijn blog stop. Voor jou als besteller wordt het artikel er niet duurder van. Bedankt voor het steunen van mijn blog!