Voor mijn studenten fotografie, die net als ik thuiszitten, verzon ik een opdracht die ze thuis kunnen doen. We zitten allemaal opeens in een kleine wereld en het leek me leuk als studenten die wereld gaan fotograferen. ‘Op reis door m’n kamer’ heet die opdracht. Ik ben er zelf ook maar mee begonnen: een reportage in mijn eigen huis. 

Dit is Thuisreisblog #1  

De wereldbol op de foto herinnert me aan alle mooie reizen die ik heb mogen maken als fotograaf.

De bontmuts is gemaakt van de vacht van een opossum. Dat is een klein buideldiertje dat in Nieuw-Zeeland als plaag wordt beschouwd. Er wordt op hem gejaagd, vooral omdat zijn favoriete maaltje de kiwi is, de nationale vogel van Nieuw-Zeeland. Die kiwivogel kan niet vliegen, dus hij is een makkelijke prooi voor de buidelrat, zoals de opossum ook wel heet.

Cyaankali

In Nieuw-Zeeland fotografeerde ik een opossumjager, voor een reportage in de weekendbijlage van de Volkskrant. Hij leefde van de opossumjacht. Ieder dood diertje leverde hem een dollar op, betaald door de overheid.De jager had het slimme idee om een bergmeertje, waar de dieren kwamen drinken, te vergiftigen met cyaankali. Binnen een paar weken lagen er honderden dode opossums.

Maar het begon te sneeuwen en de jager kon niet meer van de berg af. Hij overwinterde in een blokhut, en had als drinkwater alleen het meertje.In de lente kwam zijn broer hem zoeken. De jager lag met verlamde benen in zijn blokhut; cyaankali is ook giftig voor mensen.

Post

Toen de krant met het verhaal uitkwam stuurde ik de jager een exemplaar ervan. Maanden later kwam deze bontmuts per post. De jager vond het fantastisch dat hij aan de andere kant van de wereld in de krant stond, en stuurde de muts als bedankje.

Symbool

Nu houdt die bontmuts de wereldbol in mijn huis warm. Voor mij staat de bol met muts symbool voor hoe we met z’n allen voor een kwetsbare aarde moeten zorgen. Want als we dat niet doen kost het onszelf de kop.