Voor mijn foto-opdrachten op locatie zocht ik naar een kleine flitsset, die portable is, die buiten inzetbaar is (dus met ingebouwde accu!) die betrouwbaar, eenvoudig te bedienen en liefst een beetje betaalbaar is. En ik heb ‘m gevonden! Lees in deze review over mijn ervaring met de Godox V1, en hoe je je oude flitser eraan koppelt. En oh ja: waarom is dat TCM knopje zo briljant?
Voor een portret op locatie ben ik graag goed voorbereid. Liefst weet ik dan waar ik fotografeer, zodat ik weet wat voor soort licht ik nodig heb. Maar vaak weet ik dat niet, en dan neem ik dus van alles mee. Al heel lang zeul ik daarom een hele grote tas met mijn professionele studioflitsset mee. Die is van Bowens, doet het altijd, ik kan er alles mee, maar steeds vaker dacht ik: is dat gesjouw allemaal nog wel nodig?
Zware flitsers
Want in die tas zitten grote zware studioflitsers, statieven, lichtvormers zoals paraplu, softbox, snoot, reflector. Verder ook veel kabels, verlengsnoer, reservelampen, en dan in mijn fototas ook nog een losse lichtmeter, Pocketwizard zendertjes en als ik buiten werkte moest er ook nog een heule zware accu mee. Het opzetten en afbreken duurt lang, het instellen is complex, en je kunt ‘m alleen met de auto vervoeren. Eigenlijk is dat helemaal niet meer van deze tijd, dus er moest wat anders komen.
Steeds vaker zag ik collega’s aan het werk met een simpel en licht flitsertje op een statief. Geen kabels, gewoon buiten aan het werk, in een fluitje opgezet en weer meegenomen. En toen ik op zoek ging zag ik dat er veel oplossingen zijn: portable flitssetjes, draadloos. Vaak bijna net zo duur als mijn oude flitsset, maar soms ook verrassend betaalbaar.
Profoto
Veel gebruikt is de Profoto A1. Een handige, kleine en krachtige locatieflitser, passend in het uitgebreide Profoto lichtsysteem. Mooi, met een ronde flitskop, maar duur. En steeds weer las ik dan vergelijkingen met de Godox V1. Een Chinees product, vergelijkbaar, met ronde kop, en waarschijnlijk gewoon gejat qua ontwerp. Maar hij kost maar 1/4 van wat de Profoto kost, en in veel tests komt hij er zelfs beter uit, zoals hier in de vergelijking van SLR Lounge.
Toen ik een mooie aanbieding zag heb ik die Godox V1 maar besteld. Altijd handig voor het snelle werk dacht ik; een portretje buiten, of even een lampje erbij om iets uit te lichten. En als hij echt goed zou zijn dacht ik er nog een te bestellen, want om een beetje mooi uit te lichten heb je minstens twee flitsers nodig. Wist ik veel dat je gewoon je oude systeemflitser erop aan kunt sluiten! Hieronder lees je hoe dat moet, en wat je dan nodig hebt.
Trigger
Maar eerst even een korte impressie van de Godox V1. Wanneer je ‘m wilt gebruiken heb je er een zendertje of trigger bij nodig, die de flitser aanstuurt vanaf je camera. Dan kom je snel uit bij de X-pro. Bij deze aanbieding zit ‘ie al, samen met een accu en een mooi accesoirepakket van filters, een bouncekapje, een kleine snoot een voetje voor je flitser. Voor €309 (!) koopt je de Godox V1n (met de n van Nikon) voor je Nikon Camera en hier de V1c (met de c van Canon) wanneer je met Canon werkt. En ja hij is er ook voor Sony en voor Fuji.
Eenmaal uitgepakt werkt alles super. De flitser voelt stevig en professioneel, vooral ook de manier waarop de kop draait. De accessoires klik je met een magneetje soepel erop. De X-pro trigger schuif je op de hotshoe van je camera, en eigenlijk werkt het intuïtief. Ik keek nog wel even een Youtube filmpje over de precieze instellingen op de trigger, want daar zitten best veel knopjes op.. maar als je die eenmaal snapt stel je alles voortaan vanaf je camera in; je hoeft niet meer naar de flitser te lopen.
TTL flitsen
En dan werkt het gewoon heerlijk. Je kunt de flitser gebruiken op de strobist manier, dus alles handmatig instellen. Hoe dat werkt beschrijf ik in dit blog. van een tijdje terug Maar nog veel handiger is om de flitser TTL te gebruiken. Dan meet hij zelf (door de lens, dus Through The Lens) afstand en licht op je onderwerp, en flitst alles perfect in zoals dat ook werkt wanneer je de systeemflits op je camera hebt. Hoe je die automatische TTL instelling weer naar eigen smaak aanpast lees je verderop.
Om de flitser te gebruiken zet ik ‘m op het statief van mijn oude Bowens flitser. Handig is het om dan een parapluhouder tussen je flitser en het statief te monteren, zodat je door, of via, een paraplu kunt flitsen. Dan blijft je set lekker klein en licht!
Maar je kunt ook een softbox of andere lichtvormer gebruiken, bijvoorbeeld met behulp van de Speedlicht Bracket voor Godox. Dan kun je alle lichtvormers van je oude studioset gebruiken, maar dan begin je alweer een aardige tas vol studiospul te verzamelen… en dat wilde ik juist niet!
Tweede flitser
Tijdens mijn eerste testjes werd ik eigenlijk steeds enthousiaster over de Godox V1. De accu gaat enorm lang mee en laadt snel weer op. Het licht is mooi egaal, alle extra’s zijn leuk om mee te experimenteren. De ronde flitskop zorgt voor mooie rondjes in de ogen van je model, en qua lichtafval ziet het er natuurlijk uit. Al gauw ging ik zoeken naar een manier om er een tweede flitser aan te koppelen, bijvoorbeeld voor een haarlichtje op je model. En dit blijkt heel goed te doen!
Na wat Googlen leerde ik dat je gewoon je oude Canon of Nikon systeemflitser mee kunt laten doen in je Godox flitsset. Je hebt dan nog een klein apparaatje nodig, de de Godox X1R, een Wireless Flash Trigger die je onder je systeemflitser schroeft. Die is er ook weer voor alle grote merken, zoals de X1Rc voor Canon. Met behulp van deze trigger kun je ook je oude flitser draadloos aansturen vanaf je camera!
Draadloze flitsset
Je kunt dan een opstelling maken met twee flitsers die je allebei vanaf de camera bedient. Je hoeft alleen maar het juiste kanaal in te stellen op de ontvanger van je systeemflitser en bij de Godox V1, en de rest regel je vanaf de Xpro trigger op je camera. Daar kun je dan instellen hoeveel licht iedere flitser naar je onderwerp stuurt. Dat kan ook TTL voor beide flitsers; je systeem meet dan dus precies hoeveel licht je flitsers moeten afvuren!
Daarmee kun je met een keer drukken op de ontspanknop je model of scene uitlichten, door allebei je flitsers. Je hebt nu een draadloze flitsset! En natuurlijk wil je dat nog kunnen aanpassen, want je wil wel zelf de baas zijn. En dan komt het unieke TCM knopje van pas.
TCM knopje
Want als je die iets langer indrukt zet de Xpro de gevonden TTL flitsinstellingen om in manual instellingen. Die kun je vervolgens vanaf je camera wijzigen, door te draaien aan het instelwieltje van je X1pro. Zo kun je je Godox flitser of je systeemflitser meer of minder licht te laten geven, vanaf je camera! Dat werkt superfijn, snel en intuïtief!
Tenslotte
Bij deze blog vind je een aantal foto’s die ik maakte met behulp van de Godox V1, de Xpro trigger, mijn Nikon D810 camera, en de X1r Wireless Flash Trigger plus mijn oude Nikon SB 800 flitser. In het komende blog neem ik de flitser mee naar buiten, om te zien hoe hij werkt op locatie; dit lees je hier.
Dit blog is niet gesponsord, de apparatuur die ik gebruik kies en betaal ik zelf. De links die je ziet plaats ik ook zelf. Wanneer je op een van de links klikt kun je een artikel bestellen. Wanneer je dat doet krijg ik daar een heel klein percentage van; dat heet een affiliate link.
Het product wordt er voor jou niet duurder van, en ik kan van de kleine verdiensten ervan af en toe eens een nieuw artikel bestellen, testen en beschrijven. Mooi, toch? Heb je vragen, aanvullingen of suggesties, laat het me weten. Leuk als ik van je hoor!