Wat is de beste flitsset voor op reportage? Het juiste antwoord is: helemaal geen flitsset, want die wil je toch niet meeslepen? En natuurlijk licht is toch het mooist? Maar wanneer je tóch wilt flitsen tijdens een fotoreportage buiten wil je in ieder geval twee dingen van je flitsset: dat hij makkelijk mee kan en dat hij makkelijk is in gebruik.

Buitenflitsset

Ik heb al heel wat systemen uitgeprobeerd, maar nu heb ik een handige en draadloze flitsset, mét ingebouwde accu, die ook nog eens supermakkelijk te bedienen is. Hieronder lees je over mijn ervaringen met de ronde Godox V1 als buitenflitsset.

Om eerlijk te zijn heb ik tijdens mijn reportages buiten liever helemaal geen flitser mee. Ik hou van natuurlijk licht, en flitsers geven onnatuurlijk licht; fel en hard. Als reisfotograaf heb ik geleerd dat je foto’s vooral mooi zijn wanneer het licht mooi zacht is, en dat is bijna altijd ’s ochtends vroeg of bij het laatste licht van de dag. 

Ballast

Nog belangrijker is dat je bij reportage- en natuurfotografie niet te veel mee wilt nemen. Ook wil je wendbaar zijn, snel kunnen richten en schieten, van standpunt veranderen, bewegen. Een flitser is dan alleen maar ballast. Een flitser op je camera is zwaar en geeft niet het licht dat je wilt. En een flitser van je camera af geeft veel gedoe, met kabels, zenders en ontvangers.

Maar soms wil je toch kunnen flitsen buiten. Bijvoorbeeld bij het maken van een portret op locatie. Want soms heb je er geen invloed op, op welk tijdstip je je foto maakt. Of is het licht op de plek die je kiest niet mooi genoeg. Dan is het handig als je een flits bij je hebt. Om je model iets mooier in het licht te zetten. Of om je foto nét wat spannender te maken.

Locatieflitser

Daarom heb ik de Godox V1 (hier een goede aanbieding) aangeschaft. Ik had er al veel over gelezen, en zag dat het een populaire flitser is bij collega’s die veel op locatie werken. En nu heb ik ‘m voortaan altijd in mijn fototas zitten. Hij kan makkelijk mee; hij is licht, krachtig en heeft een accu die wel 480 flitsen afgeeft (okay, volgens Gadgetgear 463 om precies te zijn)

Hij werkt supersimpel: je schuift de transmitter X pro S (hier te koop) op de flitsschoen van je camera, en daarmee bedien je alle instellingen op de flitser, die je neerzet waar je wilt. De flitser kun je op een statief zetten, of op het bijgeleverde flitsschoentje, en dan hoef je daar verder niet aan te komen. De transmitter werkt feilloos samen met de flitser.

Oh ja: die transmitter X pro S werkt op gewone oplaadbare AA batterijen. Welke de beste én de goedkoopste zijn zocht ik al uit; je leest het op dit blog over batterijen. 

TCM knopje

In mijn vorige flitsblog leg ik precies uit hoe je de flitser in kunt stellen, én hoe je je eigen Nikon, Canon of andere systeemflitser gewoon mee laat doen in je flitsopstelling. Daar lees je ook waar het superhandig TCM knopje voor is!

De Godox set testte ik uit tijdens een shoot aan de Waddenzee, vlakbij mijn huis. Er was mooi avondlicht en dat wilde ik als achtergrond. Wanneer ik dat zonder flitser zou fotograferen zou ofwel het model te donker zijn, door het tegengelicht van de ondergaande zon, of ik zou het model goed belichten en dan zou de achtergrond te licht worden.

TTL flitsen

Dan is een flitser een uitkomst, vooral zo’n handige als deze Godox. Ik zette ‘m op een statiefje en liet de camera en flitser via de TTL stand flitsen. Dat resultaat was al goed, want de Nikon en de Godox maken zelf uit wat een optimale belichting is. Ik paste de belichting van de flits nog een beetje aan via de transmitter; gewoon met een knopje het flitslicht  in kleine trapjes verstellen, zodat er net iets minder licht uit de flitser kwam.

Verder gebruikte ik ook nog een van de kleurenfilters die bij de flitser zitten. In dit geval het geeloranje filter, om net te doen alsof er wat licht van de ondergaande zon op het model viel. Dat kan natuurlijk niet vanuit die hoek, wanneer de zon achter het model ondergaat, maar het ziet er best echt uit toch? Er zitten ook allerlei andere accessoires bij de flitser. Ik gebruikte de honinggraat module, om het licht wat meer richting te geven.

Inpakken en wegwezen

Alles werkte zoals ik wilde, vooral makkelijk, intuïtief en zonder gedoe. De spullen zijn snel op te zetten en weer in te pakken, en alles -inclusief een statief- past in de perfecte fototas voor reportages; het blog dat ik daar over schreef lees je hier. 

Ministudio

Volgende week neem ik deze Godox V1 flitsset mee voor een portret op locatie. Dan neem ik ook mijn Nikon systeemflitser, een softbox, een reflector en een snoot mee, zodat ik eigenlijk een ministudio op locatie mee heb. Of dat goed werkt lees je in mijn volgende blog!

Heb je een vraag of een reactie dan kun je die hieronder achterlaten, leuk als ik van je hoor!