Wie zijn we zonder anderen? Dat is een filosofische vraag, waar filosoof Sanne ten Wolde recentelijk in de krant antwoord op probeerde te geven. Of althans, ze filosofeerde in een artikel over die vraag. Want antwoorden geven, dat doen filosofen niet, volgens Sanne:

“Wij filosofen stellen vooral vragen, en daarna rennen we heel hard weg.”

Twitterfilosoof

Ik was nieuwsgierig naar haar geworden, door dit artikel in de Leeuwarder Courant. Daarin beschrijft ze wat het betekent voor ons mensen, niet in contact met anderen te mogen zijn. Ze is een filosoof van een nieuwe generatie. Op Twitter zijn haar bespiegelingen populair; zo komt ze aan het predicaat Twitterfilosoof.

Portretten

Dus ik nam contact op, en vroeg of ik haar kon fotograferen, voor mijn fotobureau De Beeldunie. Daar doen portretten van schrijvers het goed, en een filosoof is net zoiets, toch? Sanne vond het prima, en zo kwam het dat ik haar ontmoette op haar etage in Groningen. Ik had precies voor ogen op welke manieren ik haar wilde fotograferen, en dat vond ze allemaal leuk. Ook die met dat vlammende haar.

God

Maar  voor ik begon met foto’s maken hadden we een lang gesprek, over haar beroep, over het mijne, en waar heb je het nog meer allemaal over, met een filosoof? Bijvoorbeeld over het lint over de volle breedte van de muur in haar woonkamer. Daar zit een schuifje op, waar ‘God’ op staat. Helemaal links van het lint staat ‘niet,’ helemaal rechts ‘wel.’

Of God bestaat, dat is een grote vraag voor iedereen, en vooral voor filosofen. Voor Sanne leiden nieuwe inzichten ertoe dat ze het schuifje soms een stukje verzet. Op dit moment neigde het een beetje naar ‘wel.’ Dat vond ik prachtig: hoe bijzonder is het in deze starre tijd  dat iemand het besef heeft dat je mening niet vast hoeft te staan?

SOA

Een kwestie op een hele eigen manier inzichtelijk maken, dat deed Sanne ook al in het netwerkdiagram waarin ze alle seksuele contacten tussen haar vrienden weergaf. Dat leverde aardig wat onrust op, in de vriendengroep. Een van hen  kon in een keten van zes stappen zichzelf zijn eigen soa weer terugbezorgen.

Paywall

Hoe dan ook, misschien moet iedereen dat artikel zelf maar even lezen. Hier in de Leeuwarder Courant, of hier in het Dagblad van het Noorden, wanneer je daar een abonnement op hebt, want anders loop je tegen een paywall aan. Kun je haar artikel niet lezen, dan kom je Sanne’s bespiegelingen binnenkort vast wel ergens anders in de media tegen.

Misschien wel met mijn foto’s erbij; die zijn vanaf nu voor media beschikbaar via de beeldbank van De Beeldunie.