Wat zijn de beste handschoenen voor fotografen? Er is heel veel op de markt, maar de meeste handschoenen werken niet wanneer je een camera wil bedienen. Welke wel? Ik bestelde drie paar handschoenen die goed uit testen komen, en probeerde ze uit in de praktijk. 

Gelukje: sneeuw op de testdag!

Warme handen

Als je buiten fotografeert terwijl het koud is heb je goede handschoenen nodig. Die moeten twee dingen goed kunnen. Je handen moeten warm blijven, en je wilt je camera kunnen blijven bedienen. Die twee dingen staan eigenlijk haaks op elkaar.

Want met warme handschoenen kun je niks met je camera. Warme handschoenen zijn dik en stevig, maar met dikke stof om je vingers kun je de knopjes op je camera niet bedienen. Je kunt de ontspanknop bijvoorbeeld amper met gevoel aanraken, waardoor iedere poging tot scherpstellen een mislukte foto oplevert.

Touchscreen

Ook kun je spullen niet goed oppakken of vasthouden. En, wanneer je bijvoorbeeld met een touchscreen werkt, op je telefoon of op je camera met zwenkbaar scherm, verhindert je handschoen het contact, waardoor je niet kunt werken. 

Een oplossing voor al deze problemen is het werken zonder handschoenen. In de praktijk komt het daar vaak op neer, bij gebrek aan beter: je handschoenen even uit voor het instellen, scherpstellen en afdrukken, en dan gauw je handschoen weer aan. Daar werkt wel, maar niet heel lang, en je verkleumde handen winnen het vaak van je drang tot mooie dingen maken.

Goedkoop: Basic Touchscreen bij Bol

Daarom besloot ik eens wat handschoenen te testen. Een eerste oplossing vond ik in goedkope handschoenen die goed passen, water- en winddicht zijn, en touchscreen vingertoppen hebben. Dat zijn de Basic Touchscreen handschoenen, hier te koop voor € 7,55 bij Bol.com

XL

De Basic Touchscreen handschoenen waren snel binnen, want dat lukt wel bij Bol; de volgende dag. Ik bestelde maat L, want dat past altijd voor mij, maar had beter XL kunnen bestellen. Dat staat er trouwens ook bij: bestel een maat groter. Doen dus! Mijn L handschoenen  passen mijn vriendin precies, die normaal een M zou nemen.

Maar ik kon er wel in, en de handschoenen sluiten mooi aan, behalve bij de pols, waar ze wat kort zijn. Ik testte de handschoenen tijdens een tochtje op de fiets naar het wad, waar ik ging fotograferen. Hier mijn bevindingen met de betaalbare Basic Touchscreen handschoenen:

Voor:
 • Fijn is het dat de vingertoppen touchscreen zijn; je kunt gewoon je telefoon of scherm blijven bedienen.
 • De stof is stevig en antislip, maar niet te dik, waardoor je wel gevoel houdt voor je camera en de knoppen.
 • Ik kan er mijn DSLR goed genoeg mee bedienen.
 • Ze zijn gevoelig genoeg om de druk te kunnen regelen waarmee je ofwel scherpstelt ofwel afdrukt.
 • Met de hand scherpstellen lukt prima.
 • Mijn handen bleven goed droog bij regen en natte sneeuw.
 • De wind houden ze goed tegen op de fiets.
Tegen:
 • De stof is flexibel, maar niet heel warm.
 • Toen ik ze een half uur droeg in de sneeuw waren mijn handen al koud.
 • De fijnere knopjes kun je niet bedienen, dus daarvoor doe je toch je handschoenen uit
 • Ze ademen niet echt, dus worden op de duur klam van binnen
 • Dus: wel water- en winddicht, maar niet geschikt voor echt koude winterdagen.  

Conclusie:

Drie sterren *** De Basic Touchscreen handschoenen zijn prima handschoenen voor erbij. Op koele dagen, bij regen en wind kunnen ze je goed helpen je handen warm te houden. Maar ze zijn niet geschikt voor lange koude reportagedagen buiten, of voor in de winter. Het is echt een handschoen voor Hollands rotweer, voor lekker goedkoop. 

Betaalbaar: PGYTECH Fotografie Handschoenen

Het tweede paar dat ik bestelde heet PGYTECH Fotografie Handschoenen

Slimme vingertop!

De handschoenen kwamen goed uit de test vanwege een aantal zaken, waarin voor mij eruitspringen:

 • de slimme manier waarop je de vingertoppen kunt wegklappen en vastmaken met een verborgen magneetje: echte fotohandschoenen!
 • het gebruik van goede ademend en waterafstotend 3M Thinsulate katoen 
 • gebruik bij activiteiten tot -30 graden  
 • Touchscreen-materiaal, dat in de duim- en wijsvinger is ingenaaid, kan het scherm ook aanraken zonder je vingers vrij te laten.

Duits

Ik bestelde ze hier bij Bol voor € 37,30. Ik gebruikte de maattabel op de site en begreep daaruit dat ik XL moest bestellen. Die passen me inderdaad prima. De handschoenen zaten meteen lekker en ik nam ze mee voor een fiets- en fototochtje. Hier mijn bevindingen:

Voor:
 • De handschoenen zitten erg lekker 
 • Ze zijn helemaal water- en winddicht,
 • Ze voelen echt lekker warm, ook in de sneeuw
 • De stof ademt, waardoor de handschoenen niet zweten van binnen
 • De afneembare vingertoppen bij wijsvinger en duim werken snel en handig; ze klappen makkelijk weg, klikken handig vast met magneetjes en klappen goed weer terug.
 • Sluiten goed af bij de pols met  stevig klittenband
 • Voelen professioneel; antislip handpalmen 
Tegen:

Eerlijk gezegd ben ik nog geen nadelen tegengekomen. 

Conclusie: 

Vijf sterren ***** De PGYTECH Fotografie Handschoenen  voldoen aan alles waar ik naar zoek voor fotohandschoenen. Praktisch, warm, goed in gebruik, goede materialen, en ook nog eens betaalbaar. Deze raad ik aan voor in iedere fototas!

Professioneel: Palmyth Flexible Fishing Gloves 

Maar het moest nog veel beter kunnen, dacht ik. Wat dragen de echte professionals? In mijn zoektocht kwam ik uit op een paar Amerikaanse handschoenen, waarvan de naam erg indrukwekkend klonk: de Palmyth Flexible Photographer’s Gloves. 

De handschoenen waren Editor’s pick op dit dit blog over fotohandschoenen  om drie redenen:
 • Ze zijn geschikt voor fotografie vanwege de wegkappende vingertoppen, met magneetjes
 • Ze zijn waterafstotend en van goede materialen
 • geschikt voor mild winterweer
 • maar een stuk voordeliger dan andere handschoenen uit de test.

Import

Nadat ik zorgvuldig de maattabel had bekeken bestelde ik een paar. Na wat omrekenen van inch naar cm kwam ik uit op een XL handschoen. Hoewel ze oorspronkelijk 40 dollar kostten, werd het toch wat duurder; er komen vanuit Amerika verzendkosten bij, maar ook nog importkosten.

Ze zouden er binnen 3 weken zijn en dat klopte. Net op tijd, want op de dag dat ze aankwamen viel er zowaar sneeuw! Wat wel een beetje jammer was; XL blijkt erg ruim voor mijn handen. Qua lengte zijn ze goed, maar Amerikanen hebben veel dikkere vingers denk ik, want daar zitten ze te ruim.

Test

Ik nam ze mee voor mijn buitentest, en dit zijn mijn bevindingen:

Voor:
 • De afneembare vingertoppen werken snel en professioneel
 • Het materiaal is top of the bill; ze voelen stevig, lekker stroef maar toch zacht
 • Ze zijn niet te grof, het materiaal is licht en compleet waterdicht
 • Ze sluiten goed rond de pols
 • Ze hebben antislip padding bij de handpalmen, wat zorgt voor een stevig grip (ze zijn ontwikkelde als vishandschoenen)
Tegen:
 • Ze zitten te ruim voor een standaard Nederlandse hand
 • Ze zijn niet in Europa te koop, dus lange verzendtijden en importkosten
 • Het dunne materiaal is wel water- en winddicht, maar voelt niet heel warm. 

Conclusie: 

Vier sterren **** De Palmyth Flexible Glove is een professioneel gemaakt product, zeker geschikt als fotohandschoen in bijna alle omstandigheden. Voor echt winterweer is hij niet warm genoeg, dus het is meer een voor- en najaarshandschoen, of voor niet zo koude winterdagen.

Eindconclusie

De eindconclusie moet dus zijn dat de PGYTECH Fotografie Handschoenen de beste uit deze test is. Ze zijn stevig, warm, zeer geschikt voor fotografie, en ook nog eens heel goed betaalbaar.

Ze zijn alleen hier te koop bij de Duitse Amazon, maar die leveren snel naar Nederland. 


Ranglijst De Grote Fotografen Winterhandschoenen Test

Veel succes met het fotograferen in de kou. Weet je een nog betere handschoen? Laat het me weten in een commentaar of bericht, dan neem ik die mee in een volgende winterhandschoenenupdate!

Meer lezen? Andere blogartikelen vind je via deze link