ROC Friese Poort  biedt dit jaar een programma vol cultuureducatie aan alle eerstejaars studenten van de afdeling Zorg & Welzijn in Leeuwarden en Dokkum. Er is toneel, dans, muziek en nog veel meer. Voor het Film & Fotografie programma ben ik vorige week als gastdocent begonnen aan een lessenserie van twaalf weken.

Selfie-smile

De eerste les ging om het maken van een zelfportret voorbij aan de selfie. Wat een selfie is weet de huidige generatie wel, want wie heeft er niet een kant en klare selfie-smile?

Het zelfportret leverde wat meer vragen op. Is dat misschien de wat serieuzere voorganger van de selfie? Waarin de fotograaf heel interessant in zijn eigen lens kijkt?

Online

Wat het verschil is tussen een zelfportret en een selfie werd een boeiend onderwerp van ons gesprek, dat jammer genoeg nog steeds online moet. Maar met camera en microfoon aan kan ook dat wel wat worden.

Buitenkant

Een student wist een mooi antwoord te formuleren. “Een selfie is vooral buitenkant, en een zelfportret laat ook de binnenkant zien van jezelf.” Ik vind dat prachtig geformuleerd.

Photo Booth

Oh ja, de foto bij dit stukje komt uit het Apple programma Photo Booth, dat op iedere Macbook zit. Het is een soort selfie in het kwadraat, dat eigenlijk maar heel even leuk is.
Gelukkig kwamen mijn studenten met veel originelere zelfportretten!

Meer weten over mijn (gast)docentschap? In dit blogbericht vind je meer info.