Nieuw: voedselbos!

Geplaatst op

In het Friese Oudebildtzijl vond onlangs de opening van het voedselbos plaats. Een lokaal initiatief, met wereldse bedoelingen. Na een jarenlange survivaltocht -door een vergunningenbos- is er nu het begin van een ecosysteem waarin de mens meewerkt met de natuur, in plaats van ertegenin te gaan.  

Het is maar een klein stukje bos, in het Friese dorp waar ik woon, Oudebildtzijl, of Ouwe Syl, zoals de Bilkerts zeggen. Maar er gebeuren grootse dingen, onder leiding van dorpsgenoot Jan de Vries, die een opleiding permacultuur volgde.

Jan de Vries, initiafnemer van het voedselbos

Sociale cohesie

De Stichting Voedselbos Ouwe-Syl gaat er met een aantal vrijwilligers werken aan een bos waar gezonde voeding wordt geproduceerd. Zo’n initiatief levert veel kennis op, maar zorgt ook voor sociale cohesie, leefbaarheid en zelfredzaamheid in het dorp.

Hoe dat werkt bleek wel tijdens de opening. Daar waren veel vrijwilligers aanwezig, om te vertellen over hun bijdrage aan het bos, en om vol enthousiasme te laten zien wat er allemaal gaat gebeuren in de toekomst. In het bos komt eetbare, meerjarige beplanting zoals noten- en fruitbomen, kruiden en vaste groentes.

Hovenier Ruben aan het werk in het bos

Beelden

Tijdens het openingsweekend maakte ik wat foto’s in het voedselbos. Af en toe zal ik er terugkomen, om te fotograferen hoe het bos zich ontwikkelt. De beelden daarvan zijn verkrijgbaar via het foto-agentschap waarbij ik ben aangesloten, De Beeldunie.

Meer info over het bos vind je op de website van Stichting Voedselbos Ouwe-Syl

Dorpsbewoonster Wytske eet een appel uit het bos