Het is al diep in november en het water in het haventje van Alde Leie is een graad of zes. Toch springt hier een paar keer per week een aantal inwoners van Het Bildt de koude vaart in. De Friezinnen hebben zich voorgenomen de hele winter door te gaan. Dat is goed voor je immuunsysteem, ‘maar je wordt er vooral heel blij van.’

De zon komt net op, als Wytske uit Oudebildtzijl richting het haventje van Alde Leie fietst. Het pad kronkelt door de landerijen van het Bildt, achter de dijken van de Friese Waddenzee. Onderweg haakt een andere dorpsbewoonster aan, samen rijden ze langs de vaart die onderdeel is van de Elfstedenroute. In het haventje van Alde Leie wachten nog een paar zwemmers.

Gillen

Op gedempte toon begroeten ze elkaar. Sinds een dorpsbewoner klaagde dat er ’s ochtends vroeg vrouwen in het water liggen te gillen, gaan ze zwijgzaam te werk. Ze trekken skibroeken, dikke jassen, mutsen en handschoenen uit, eronder dragen ze allemaal een zwempak. Via de steiger lopen ze naar het trapje, en één voor een verdwijnen ze  het water in.

“Heerlijk” brengt een van hen uit, en het lijkt welgemeend. Rustig zwemmen ze richting het riet, waar de vaart in verbinding staat met de Dokkumer Ee. Ze lijken het niet koud te hebben; ze genieten van alles om zich heen. Doodkalm zwemmen ze wat rondjes en klimmen dan via het laddertje weer uit het water. Hun huid is rood doorbloed, en hun ogen stralen.

Lokale media

Als ze zich hebben afgedroogd en weer aangekleed delen ze nog even hun ervaring. Wytske: “Het is supergek, maar het voelt echt niet koud. Eerder voelt je lichaam warm in het water, alles gaat heerlijk tintelen.” De anderen stemmen in: “Zo’n dag als vandaag is een kadootje. Maar eigenlijk is het altijd mooi, ook bij mist of regen.” De Ouwe Sylsters zwemmen hier al het hele jaar, en haalden inmiddels alle lokale media. “Volgende week schijnt er echt kou aan te komen. We verheugen ons erop.”

Winterhanden

Gezamenlijk fietsen de vrouwen weer terug naar Oudebildtzijl, een kilometer of twee verderop. Thuisgekomen steekt Wytske de kachel aan, en laat haar handen zien. “Vroeger had ik altijd winterhanden als het koud was, ik kreeg ze dan bijna niet meer warm. Sinds ik ’s ochtends in de vaart zwem is dat over. Bovendien is het goed voor je immuunsysteem, een paar keer per week koud zwemmen. En je wordt er ook nog eens heel blij van!”


Beeldbank

De beelden die ik maakte van de buitenzwemmers zijn in hoge resolutie terug te vinden in de databank van De Beeldunie, het foto-agentschap dat mijn journalistieke werk vertegenwoordigt.  Zie: de beeldbank van De Beeldunie.

Galerie

Een selectie van de beelden in lage resolutie kun je hier bekijken: