Masterclass reisreportages

Geplaatst op

Het is de meest gestelde vraag wanneer ik over mijn werk vertel: hoe word je reisfotograaf? Samen met Beeldvoorziening ontwikkelde ik een Masterclass, waarin alle aspecten daarvan aan bod komen. Vanuit mijn eigen ervaring als reisfotograaf vertel ik over het voorbereiden van je reis, over de spullen die je nodig hebt, over het nadenken over je onderwerp, het in beeld brengen ervan. Hoe bouw je een reportage op? Hoe blijf je weg van het cliché, of hoe speel je ermee; hoe vertel je het verhaal van een plek? En: wat wil je eigenlijk vertellen? Verder: hoe kom je aan opdrachten, hoe verkoop je jezelf en je werk? Wat willen de bladen, hoe kom je in beeld, en wat levert het op?

Inspiratie

Want ja, ik heb het geluk gehad dat ik twintig jaar lang als fotograaf over de wereld kon reizen. Voor mooie opdrachtgevers zoals De Volkskrant, National Geographic Traveler, Unicef en het Wereldnatuurfonds. Ik fotografeerde ziedende stormen in Patagonië, logeerde  bij de Ba’aka in de bossen van Gabon, besloop de laatste Symian Foxes op de Ethiopische hoogvlakten, rookte vreemde planten met de krijgers van de koning van Swaziland ,en documenteerde de massale bomenkap op Borneo.  Ik maakte exposities,  een eigen fotoboek en nog veel meer.

En dat doe ik nog steeds. In opdracht van foto-agentschap De Beeldunie ging ik op pad voor Greenpeace en The Times. Als vaste freelancer voor Toeractief maak ik wandel- en fietsverhalen in Nederland. En dit jaar en volgend jaar werk ik aan een fotoproject over de Engelse dichter William Wordsworth, waarvoor ik een aantal keer naar the Lake District reis. Maar genoeg over mij. Want sinds ik naast fotograaf ook docent ben geworden – aan studenten Journalistiek en Communicatie van Windesheim in Zwolle- heb ik geleerd hoe leuk het is mijn vak door te geven: aan anderen. 

Jouw stukje van de wereld

Het is mijn uitdaging om samen met de deelnemers aan deze Masterclass op zoek te gaan de kern van hun fotografie. Welk stukje van de wereld ga jij in beeld brengen, en waarom? Wat hoort echt bij jou, wat is van jou, en hoe kun je van daaruit je eigen werk maken? We gaan ermee aan de slag, door met elkaar te praten, met elkaar op pad te gaan, en vooral met elkaar te beleven hoe het is om als reisfotograaf te leven.

Programma

Het programma van de Masterclass bestaat uit een aantal dagen waarin we op verschillende locaties bij elkaar komen. We zijn 1 dag op de Veluwe, 2,5 dag op het Friese wad, en we hebben 1 edit/ redactiedag. Verder geef ik je 2 x 0,5 uur persoonlijke begeleiding via zoom. Je werkt aan je eigen verhaal en een gezamenlijk onderwerp. Daarvoor ben je 2,5 dag te gast bij Wytske en mij in Friesland. Tijdens die dagen leven we als een reisfotograaf; het wordt intens, hard werken. Vroeg op en laat naar bed; levendig, actief en inspirerend.

Wat kun je verwachten:

  • Een uitgebreide lezing over het maken reisreportages. Omdat de traditionele manieren om een verhaal te vertellen sterk aan verandering onderhevig zijn, komen ook alternatieve vormen aan de orde: geluidsfragmenten, podcasts, bewegend beeld, interactieve mogelijkheden.
  • Je krijgt intensieve begeleiding bij het maken van een reisreportage die jou na aan het hart ligt.
  • Je werkt aan een gezamenlijke reisreportage met de andere deelnemers over de Wadden.
  • Je kiest samen met Bas welk aspect je van dit unieke natuurgebied onder de aandacht wil brengen.
  • Je stemt jouw insteek af met de andere deelnemers. Iedere deelnemer fotografeert een aspect om samen een compleet verhaal vanuit diverse optieken te belichten; natuur, wild life, industrie, rijzende zeespiegel, portretten van bewoners of de oneindige schoonheid van onze planeet. Alles is mogelijk.
  • Je leert jouw verhaal helder en aantrekkelijk te verwoorden.
  • Je leert hoe je je verhaal kunt aanbieden bij de media.

Wil je dit?

We bieden de Masterclass aan vanaf dit voorjaar. Er is een beperkt aantal deelnemers, dus als je dit jaar mee wil doen meld je op tijd aan. Aanmelden, alle voorwaarden, het hele programma, de kosten en nog veel meer info vind je via deze link naar de site van Beeldvoorziening.

Maar als je mij persoonlijk iets wil vragen erover kan dat ook, stuur me gerust een bericht via de contactpagina. 

Misschien tot kijk!