Bas Jongerius werd na het VWO aangenomen op de foto-opleiding van de St. Joost Academie in Breda. Maar hij ging toch maar eerst twee jaar op reis, rond de wereld. Toen hij terugkwam koos hij voor zijn tweede liefde: literatuur.  Na zijn studie aan de Faculteit der Letteren van de UvA in 1993 ging hij aan de slag als zelfstandig fotograaf en tekstschrijver.   

Zijn werk verscheen in veel verschillende kranten en tijdschriften waaronder De Volkskrant, National Geographic Traveler, ANWB Reizen, Elle en vele anderen. Hij ging op reis voor organisaties als Unicef, Wereldnatuurfonds, Hivos en het Rode Kruis . Ook werkte Bas als redacteur voor bedrijfsbladen als Samen van Univé en het fiets- en wandelmagazine Toeractief. 

Foto-agentschap De Beeldunie vertegenwoordigt zijn journalistieke werk. Voor dit bureau maakte hij reportages en portretten voor onder meer The Times, Greenpeace en De Groene Amsterdammer. 

Bas publiceerde zijn eerste fotoboek ‘a Photographer of the Sea’ bij uitgeverij Lecturis. Hij werkt momenteel aan zijn tweede fotoboek, over een zoektocht naar het Romantische landschap van William Wordsworth, de dichter waar hij op afstudeerde.  

Bas is sinds 2021 als docent verbonden aan de minor Creatie & Design van Hogeschool Windesheim in Zwolle.