a Photographer of the Sea

a Meditteranean Love Story

In 2017 is mijn literaire fotoroman ‘a Photographer of the Sea’ gepubliceerd.  In september lanceerde de uitgever het boek op de fotomanifestatie Unseen in Amsterdam.

Aan het boek heb ik drie jaar gewerkt. Met een eerste dummy-versie ging ik langs bij mensen uit het vak: collega-fotografen, journalisten, designers, fotocurator Marc Prüst en Maartje van den Heuvel, fotoconservator bijzondere collecties aan de Universiteit Leiden. De commentaren waren zo bijzonder dat ik besloot alles op alles te zetten.

De drukkosten van het boek heb ik gecrowdfund via Voordekunst. Binnen twee maanden bracht mijn netwerk zo een fiks bedrag bij elkaar. Daarmee kon ik fotoboeken ontwerper Wout de Vringer het boek laten vormgeven, plus een eerste gedrukte oplage bij Ando Graphic laten drukken. De crowdfunders ontvingen hun gesigneerde exemplaar in de zomer. In september verscheen het boek in de najaarscatalogus van uitgever Lecturis, waarna ook de promotie is gestart.

De publicatie van ‘a Photographer of the Sea’ leidde tot veel media aandacht, interviews en publicaties, én tot bijzondere exposities. Het project maakte deel uit van het Fryslân Photo Festival, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Daar kwam het verhaal tot leven op een twintig meter lang doek in de scheve toren Oldehove. Een multimedia-voorstelling van het boek was te zien in Museum Sorgdrager tijdens de Kunstmaand Ameland in 2017.

Het boek ‘a Photographer of the Sea’ is hier te bestellen bij uitgeverij Lecturis.


Het Pieterpad

490 kilometer met mijn moeder

‘Wandelen is de reis naar binnen’ vermeldt de achterzijde van Het Pieterpad, 490 kilometer met mijn moeder. In zijn nieuwste boek vertelt fotograaf Bas Jongerius het verhaal van de wandeltocht die hij ondernam met zijn bijna tachtigjarige moeder.

Inzichten

In tweeëneenhalf jaar liepen ze van Pieterburen in Groningen tot aan de St. Pietersberg in Limburg. Hun maandelijkse weekenden op het langste wandelpad van ons land leidde tot ouderwets gekibbel, maar vooral tot nieuwe inzichten, over ouder worden én over ouder zijn.

De fotograaf documenteert vol verwondering hoe zijn moeder met verlies en ouder worden omgaat. Zelf staat hij, op de helft van zijn leven, voor een groot besluit.

Column

In seniorenmagazine Perspectief publiceerde de fotojournalist een maandelijkse column met foto over de avonturen met zijn moeder op het Pieterpad. De eenentwintig columns zijn in deze uitgave gebundeld en geïllustreerd met de mooiste foto’s die Bas maakte op de route.

21 gebundelde columns, 36 foto’s
Auteur: Bas Jongerius
Publicatiedatum: 21 maart 2020
Taal: Nederlands
Pagina’s: 96 Afmetingen: 150 x 230 mm
Uitvoering: paperback & hardcover
ISBN: 9781714343157 Jaartal: 2020
Tekst & fotografie: Bas Jongerius

Status: Uitverkocht


Mokum on my Mind

Gepubliceerd naar aanleiding van deelname aan de Noorderlicht Masterclass Storytelling in Photography 2011-2012. Mokum on my Mind vertelt het verhaal over afscheid nemen van Amsterdam, in de vorm van een fotomagazine. 

11 columns, 26 foto’s
Auteur: Bas Jongerius
Publicatiedatum: juli 2014
Taal: Engels
Pagina’s: 36 Afmetingen: 210 x 300 mm
Uitvoering: magazine
Design: Aartjan Bergshoeff

Status: uitverkocht