Boeken

Verschenen voorjaar 2020:

 

Het Pieterpad

490 kilometer met mijn moeder

‘Wandelen is de reis naar binnen’ vermeldt de achterzijde van Het Pieterpad, 490 kilometer met mijn moeder. In zijn nieuwste boek vertelt fotograaf Bas Jongerius het verhaal van de wandeltocht die hij ondernam met zijn bijna tachtigjarige moeder.

Inzichten

In tweeëneenhalf jaar liepen ze van Pieterburen in Groningen tot aan de St. Pietersberg in Limburg. Hun maandelijkse weekenden op het langste wandelpad van ons land leidde tot ouderwets gekibbel, maar vooral tot nieuwe inzichten, over ouder worden én over ouder zijn.

De fotograaf documenteert vol verwondering hoe zijn moeder met verlies en ouder worden omgaat. Zelf staat hij, op de helft van zijn leven, voor een groot besluit.

Column

In seniorenmagazine Perspectief publiceerde de fotojournalist een maandelijkse column met foto over de avonturen met zijn moeder op het Pieterpad. De eenentwintig columns zijn in deze uitgave gebundeld en geïllustreerd met de mooiste foto’s die Bas maakte op de route.


Helaas… uitverkocht!

Wellicht vind je een tweedehands exemplaar via Boekwinkeltjes.nl?

 

21 gebundelde columns, 36 foto’s
Auteur: Bas Jongerius
Publicatiedatum: 21 maart 2020
Taal: Nederlands
Pagina’s: 96 Afmetingen: 150 x 230 mm
Uitvoering: paperback
ISBN: 9781714343157 Jaartal: 2020
Tekst & fotografie: Bas Jongerius.

Verschenen 2017:

a Photographer of the Sea

a Meditteranean Love Story

In 2017 is mijn literaire fotoroman ‘a Photographer of the Sea’ gepubliceerd. In september lanceerde de uitgever het boek op de fotomanifestatie Unseen in Amsterdam.

Aan het boek heb ik drie jaar gewerkt. Met een eerste dummy-versie ging ik langs bij mensen uit het vak: collega-fotografen, journalisten, designers, fotocurator Marc Prüst en Maartje van den Heuvel, fotoconservator bijzondere collecties aan de Universiteit Leiden. De commentaren waren zo bijzonder dat ik besloot alles op alles te zetten.

De drukkosten van het boek heb ik gecrowdfund via Voordekunst. Binnen twee maanden bracht mijn netwerk zo een fiks bedrag bij elkaar. Daarmee kon ik fotoboeken ontwerper Wout de Vringer het boek laten vormgeven, plus een eerste gedrukte oplage bij Ando Graphic laten drukken. De crowdfunders ontvingen hun gesigneerde exemplaar in de zomer. In september verscheen het boek in de najaarscatalogus van uitgever Lecturis, waarna ook de promotie is gestart.

De publicatie van ‘a Photographer of the Sea’ leidde tot veel media aandacht, interviews en publicaties, én tot bijzondere exposities, zoals in Museum Sorgdrager tijdens Kunstmaand Ameland, en op het Fryslân Photo Festival, waar het verhaal tot leven kwam op een twintig meter lang doek in de scheve toren Oldehove te Leeuwarden.
Marc Prüst, photo curator, after proofreading the dummy of my book: 'Wow, intense. Is this  fiction?'
‘Ontroerend en prachtig vormgegeven. Een heel intiem portret over een liefdesgeschiedenis en tegelijkertijd een universeel verhaal over de liefde, verlies en de troost van de zee.’
Margreet de Haan, boekverkoopster van het jaar.
‘Ik heb je boek ontvangen. Net kom ik terug van een vakantie waarin ik zelf zo heerlijk heb gezwommen in datzelfde blauw van jouw boek. Toen ik in je boek ging bladeren en alles las vond ik het zo bijzonder dat ik – en dat is me in de tien jaar van mijn werk hier nog nooit overkomen – even de kamer uit moest lopen zodat mijn collega mijn tranen niet zou zien… Alles leek even met alles te maken te hebben. Dankjewel voor dit moois.’
Lezeres
Klik afbeelding om te bladeren in een ISSUU versie van het boek. Via deze link kun je ook een exemplaar van 'a Photographer of the Sea' bestellen bij uitgever Lecturis. Wil je liever een gesigneerde versie? Stuur me een mail of bericht via de contactpagina van mijn website.

Het boek 'a Photographer of the Sea' is hier te bestellen via Bol.com.


Heb je een vraag die hierboven niet beantwoord is, neem dan contact met me op via de contactpagina. Hieronder kun je een openbaar bericht achterlaten, je mailadres wordt niet gepubliceerd. Leuk om van je te horen!

23 reacties op “Boeken&rdquo

 1. Beste Bas,
  Met plezier heb ik je boekje voorgelezen aan mijn man die niet meer zo goed kan lezen en door o.a. parkinson allerlei beperkingen heeft. Omdat wij vóór 2000 het pad hebben gelopen met onze twee hondjes (Schipperkes) was het een ware herbeleving waarbij ik mijn eigen dagboekaantekeningen en het fotoalbum erbij had. Wij hebben het pad alleen niet in chronologische volgorde gelopen maar zoals het uitkwam. Soms van Zuid naar Noord soms andersom. Soms liepen we vijf dagen achter elkaar en soms zaten er maanden tussen. Maar door jouw boekje weet ik dat we alles gelopen hebben. Complimenten voor je moeder…wat een doorzettingsvermogen. We zijn nu 10 jaar verder en ik hoop dat het goed met haar gaat. Ook voor jou het allerbeste.
  Bedankt voor het leesplezier.
  Kitty van Heusden

 2. Las in het magazine van KBO-PCOB over het boek,en de wandeling van het Pieterpad met je moeder.
  Gelijk het boek besteld,in 2018 heb ik met mijn wandelvriendin ook deze wandeling gemaakt en in zeven etappes uitgelopen,en overnacht bij vrienden op de fiets.Het is in een woord geweldig,wat is Nederland nog mooi.Zie het boek met veel verlangen tegemoet.Groetjes Ans Noorlander.

  1. Leuk Ans, bedankt voor het bestellen! Mail met bevestiging is onderweg. De 2e druk is uitverkocht maar gelukkig is de 3e druk volgende week binnen. Nog heel even geduld aub! Met hartelijke groet, Bas

 3. Hoi Bas
  Ik ben net zo jong als je moeder en ik wilde dit al zo lang maar ik heb niemand die mee wil lopen en alleen zie ik het niet zo zitten ,maar misschien kan ik door jou boekje mijn dochters over tuigen dat het ook voor hun een verrijking is.
  Het lijkt me zo leuk ik kijk uit naar je boekje
  Lieve groet Marion
  L

  1. Wat leuk Marion, dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat het lukt je dochters te overtuigen, en anders kun je misschien eens zoeken naar een ander wandelmaatje, bijvoorbeeld via het KBO/PCOB magazine waar deze week een artikel in staat over het boekje. Veel lees- en wandelplezier!

 4. Hallo Bas,
  Levert u het boek ook aan de boekhandel, met boekhandels korting?
  In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,
  Frank Voster / Voster Boekverkopers Dronten

 5. Hallo Bas ,
  Heb het boekje met veel plezier gelezen , jammer dat het zo gauw uit was !
  Een super moeder met zoveel doorzettingsvermogen.
  Fijn dat jullie dit samen hebben gelopen .
  Ik hoop ook nog eens het Pieterpad te lopen .
  Vriendelijke groeten , Corrie

 6. Boekje ziet er mooi uit met prachtige foto’s.
  Heb het met veel plezier gelezen!
  Met optimisme en doorzettingsvermogen kun je een heel eind komen! Geweldig!
  Ik zal het boekje nog regelmatig doorbladeren.

 7. Hallo Bas
  Heb je boekje met heel veel plezier gelezen. Jammer, dat ik zo snel lees,
  maar waarschijnlijk lees ik het nog vaker. En dat doe ik zelden.
  Wat ontzettend knap van je moeder om zoveel te lopen. Prachtig.
  Ik vind het boekje ook een ode aan je moeder. Mooi! En aan de natuur.

  Heb je adres aan een vriendin doorgegeven, hopelijk koopt zij het ook.

  Nog veel succes verder

  Groet
  Ien Hol

 8. Mooi verhaal over een vers gescheiden man die al wandelend met zichzelf en zijn moeder in het reine komt. Inspirerend, geestig en hier en daar ontroerend. Complimenten!

Laat een reactie achter