Koloniën van Weldadigheid

Geplaatst op

Voor de nieuwe Toeractief volgde ik Janny en Henk op hun tocht door de Koloniën van Weldadigheid, recent uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Op de foto hierboven zitten ze weer even in de kolonieschool, waar de voorouders van Henk hun onderwijs volgden.

Cover Toeractief

Koloniehuisje

Henk fietst dwars door zijn eigen familiegeschiedenis. Hij groeide op in een koloniehuisje in Willemsoord, waar twee eeuwen geleden verarmde paupers uit de grote steden arriveerden, in de hoop op een beter bestaan.

Via de beleving van Henk en Janny komt de geschiedenis van het gebied echt tot leven. Dat is het mooie van deze formule; het verhaal van de streek verteld door mensen uit de streek.

Herfstkleuren

Voor het magazine werk ik al een paar jaar, maar het blijft leuk om fietstochten te maken met mensen die ik soms wel, en soms niet ken. Voor het magazine werken we altijd een jaar vooruit, zodat de foto’s kloppen bij het seizoen waarin het magazine verschijnt.

De herfstkleuren op de foto’s van de Koloniën verschijnen nu ook alweer aan aan de bomen. Voor het herfstnummer van volgend jaar ga ik al bijna weer op pad, dit keer naar een uithoekje van Groningen. Meer over het magazine, én een preview van mijn Kolonie-reportage in woord en beeld vind je op de website van Toeractief: https://www.toeractief.nl

Heel af en toe kruipt Henk in de rol van Generaal van den Bosch