Artikelen

Een compleet geheel
Bas is dé journalist voor human interest verhalen. Geinterviewden zijn altijd onder de indruk van zijn persoonlijkheid en voelen zich bijzonder op hun gemak. Bas verwerkt zijn ervaringen tot creatieve en zeer sfeervolle teksten. En met een foto van zijn hand erbij krijg je als opdrachtgever een mooi compleet geheel.
Jessica Oosten Communicatieadviseur | Bladenmaker on- en offline | Copywriter
Voor wandel- en fietsmagazine Toeractief lever ik regelmatig complete reportages in woord en beeld. Meestal werken we een jaar vooruit, zodat bijvoorbeeld in het meinummer ook de natuur van de meimaand zichtbaar is.

In het lentenummer van 2017 deze reportage over een mooie tocht langs de Dokkumer Ee, in het voetspoor van Elfstedentocht-schaatsers. We kwamen natuurlijk over het beroemde bruggetje van Bartlehiem, maar ook langs het bijzondere monument bij de Bonkevaart, waar ruim zevenduizend Elfstedenschaatsers een eigen tegeltje kregen. Al die tegeltjes bij elkaar vormen dan weer de afbeelding van schaatsers die elkaar uit de wind houden, zoals op de afbeelding hierboven.

Klik hier voor een pdf (3 mb) van het hele artikel.

In dit artikel voor publieksmagazine Perspectief ging ik op zoek naar het jaren zestig verleden van de nozems, de pleiners en de dijkers. Hans uit Groningen hervindt de Kreidler buikschuiver uit zijn jeugd, en jazzklanken in de Cotton Club voeren nozems terug naar hun gloriejaren in Amsterdam…

Klik hier voor een pdf van het hele artikel

Voor het Kluwer-vakblad Sociaal Totaal leverde ik reportages in woord en beeld over zorg en welzijn. Binnen Nederland, maar regelmatig ook vanuit derde wereld landen. Vanuit Mali berichtte ik over het werk van onder meer Unicef: ‘Eigenlijk is iedereen hier onze doelgroep.’

Klik hier voor een pdf van dit artikel

Voor het jongerenmagazine Kids United van Unicef leverden veel van mijn reizen stof op voor artikelen. In de rubriek ‘Een dag uit het leven van..’ lees je steeds over een gewone dag uit het leven van een kind in een ver land.

Zo volgde ik een jongen die zijn eigen voedsel ving met valletjes en strikken in de jungle van Gabon.  In Zuid-Afrika bezocht ik Lulu, voetbalbelofte van het jaar bij Ajax Cape Town. In Laos volgden we een Boeddhistisch jongetje, die vogels in een kooitje verkocht. Als je hem wat geld gaf liet hij ze vrij, Aan het eind van de dag, als de toeristen verdwenen, haalde hij ze dan weer op, in de boom waar ze allemaal heenvlogen.

In Mali lukt het me een kindergevangenis te bezoeken, waar veel te kleine kinderen een veel te kleine cel deelden, soms alleen maar voor het stelen van wat eten… omdat ze honger hadden.

Klik hier voor een pdf van dit artikel voor Kids United

Voor het ledenmagazine Samen van verzekeraar Univé bezocht ik een hele reeks natuurgebieden in Nederland. In iedere regio verschijnt een eigen editie, waarin steeds een eigen regionaal natuurgebied is opgenomen. Zo beschreef en fotografeerde ik tientallen gebieden in een aantal jaargangen.

Daarin gaat het steeds om beleving van de natuur. Meestal vertelde ik het verhaal van een gebied door de ogen van een bezoeker die ik ter plekke tegenkwam. Dat leverde bijzondere verhalen op, van bijzondere mensen. Geen pdf beschikbaar

Voor het ledenmagazine van kraamzorgorganisatie Kraamzus maakte ik reportages in woord en beeld. Bauke Mollema en zijn vrouw Jane spraken over hun gezinsleven tijdens de successen van de wielrenner: ‘Topsport draagt zeker een vorm van egoïsme in zich.’

Klik hier voor een pdf van dit artikel

Geef een antwoord