Bij je mooie camera kreeg je vast ook een mooie camerariem. Die is prima, maar het kan veel beter. Want ik vond de perfecte camerariem voor op reportage! Lees hieronder waarom de Black Rapid Cross Shot zo fijn is!

Bij je mooie camera kreeg je al een riem, die doet wat hij moet doen: je camera dragen. Er staat reclame erop, zodat je trots kunt laten zien wat je merk is. Of juist niet, want ik maak die gouden Nikon letters op mijn riem altijd zwart, met stift. Omdat ik liever niet loop te pronken met mijn dure spullen. Dat is -vooral op gevaarlijke plekken- niet slim.

Standaardriem

Verder heb ik eigenlijk nooit aandacht besteed aan welke riem ik gebruik. Ik had er wel vaak last van, dat die standaard riemen eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Als je ‘m om één schouder hebt gaat het nog wel, maar dat is niet veilig, want hij kan er zo afglijden. Om je nek is lastig en gaat pijn doen. En als je de riem diagonaal draagt -dus om een schouder en de riem diagonaal over je borst- is hij altijd te kort. Dan sta je raar met je lichaam te wurmen voor je de camera goed in positie hebt.

Veilig

Bovendien: de DSLR fotocamera’s en lenzen van nu zijn zwaar. Een Nikon dslr met bv 24-70 weegt meer dan twee kilo. Dat hangt niet lekker om je nek. Het liefst draag ik mijn camera diagonaal, de band om mijn linkerschouder en de camera aan de rechterkant. Veilig aan mijn zij- of achterkant als ik beweeg, stevig tegen mijn lichaam aan.

Sjorren

Je camera diagonaal dragen is het zekerste, want hij kan nooit van je lichaam schieten. Maar altijd als ik ‘m wilde gebruiken was de riem te kort en te stroef. Vaak haal je de riem dan alsnog over je hoofd. Of je moet  je hoofd schuin houden en aan de riem sjorren om ‘m goed voor je gezicht te krijgen. Tja, eigenlijk stom dat ik niet eerder naar een oplossing heb gekeken. Want die is er!

Modedingetje

Vorige week had ik hem voor het eerst mee op een reportage: de Blackrapid Cross Shot Breathe. Alleen die naam al… dat een riem zoveel beter kan, dat wist ik helemaal niet! Ik zag wel collega’s met zo’n lange riem, de camera op de kop  bungelend aan hun zijkant.  Eerlij gezegd dacht ik dat dat een modedingetje was, net zoals die dunne leren ‘vintage’ riempjes.

Reportagewerk

Maar ik heb het licht gezien! De Blackrapid Cross Shot is de perfecte camerariem, voor actie, op de fiets, lopend; voor het echte reportagewerk. Je camera hangt diagonaal, maar dan aan een scharnierpunt. Je maakt de riem vast aan  de onderkant van je camera, stevig geschroefd in de statiefingang. Hij hangt dan aan een stevig koppelstuk dat vrij kan draaien.

Stoten

Dat is superhandig, want hij hangt altijd veilig; niet meer met de lens uitstekend naar voren of de zijkant, want die hangt nu recht naar beneden. Veel beter tegen stoten! Maar nog belangrijker: je camera hangt vrij om van je rechterheup naar boven te brengen, voor je gezicht. Een beugel beweegt vrij langs de riem, zodat hij heel makkelijk schuift.

Pistool

Zo kun je ‘m als een soort pistool vanaf je heup in een soepele beweging naar voren brengen, met één hand: you’re a gunslinger! De camerariem zit niet meer in de weg, want die blijft gewoon zitten waar ‘ie zat. Daarvoor zorgt ook het rubberen schouderstuk, dat alles op z’n plaats houdt. Geen slingerende riem meer, geen last van je nek, geen schuivende shirts of jassen meer.

Cam locks

Waarvoor de twee losse clipjes aan de riem waren snapte ik niet tot ik ‘m ging gebruiken. Ze heten ‘cam locks’ en schuiven makkelijk langs de riem heen en weer als je ze inknijpt. Als je dan weer loslaat zitten ze vast. Ze zitten op je riem om het schuiven van je camera te controleren. Waar je de clip vastzet kan je camera niet meer verder. Dat is briljant, want zo bepaal je precies tot waar je camera kan bungelen.

Schuiven

Je kent het wel; als je bukt schuift je camera met een razende vaart naar voren, waar hij liefst alles omstoot in zijn weg. Dat is nu afgelopen; jij bepaalt zelf tot waar hij schuift! Dat geldt ook voor de tweede clip, waarmee je voorkomst dat hij te ver naar achteren schuift, zodat hij precies daar bij je heup of rug blijft hangen waar jij dat wilt. Je verschuift de clips makkelijk met een hand, zodat je ze steeds precies daar hebt waar het op dat moment handig is. Op de fiets is dat een andere plek dan wanneer je bijvoorbeeld loopt of een berg beklimt.

Links- of rechtsdragend

Nog een mooi voordeel: deze riem is ‘ambidextrous.’ Behalve dat je daarmee een nieuw woord hebt geleerd,  heb je ook een riem die je zowel links als rechts kan dragen. Dat vind ik belangrijk, want op lange wandeltochten wil ik het gewicht ook eens op een andere schouder kunnen dragen. Bovendien: ik ben linkshandig… Dat kan deze riem als enige in het Blackrapid assortiment aan. En wat gewicht betreft: deze riem laat je camera echt veel lichter voelen, omdat ‘ie zo comfortabel is.

Full combat mode

Dat ambidextreuze heeft deze riem wat mij betreft vóór op de meest geprezen riem van Blackrapid: de Black Rapid Sport Breathe, die op bijna alle fotovergelijkingssites als beste uit de test komt. Voor mij niet. Ik vind het schouderstuk daarvan veel te breed, de extra borstriem vind ik overbodig en onhandig, en ik wil er niet uitzien als een Irak veteraan in full combat mode. Bovendien kan die Sport Breathe maar aan één kant gebruikt worden. Over je linkerschouder, want anders zit het schouderstuk verkeerd.

Perfect?

Voor mij is de Cross Shot dus als enige Blackrapid riem helemaal perfect. Helemaal? Tja, er blijft er natuurlijk altijd iets voor verbetering vatbaar. De riem heeft een clip waarmee je hem los kunt maken, en die vind ik niet nodig. De riem is lang genoeg om over je hoofd te halen als je ‘m af wilt doen, en zo doe je het in de praktijk.  

Murphy’s Law

Vooral vind ik zo’n clip gevaarlijk, want als je ‘m per ongeluk indrukt valt je camera. Nu zal dat niet gauw gebeuren, want je moet die clip flink indrukken met twee vingers om los te krijgen. Maar volgens mij moet je de Wet van Murphy nooit op de proef stellen. Die zegt namelijk dat alles wat mogelijk mis kan gaan, ook ooit mis gaat. Dus Blackrapid: weg met die clip!

Statief

En oh ja: als je vaak een statief gebruikt is het natuurlijk niet fijn dat deze riem je statiefingang bezet. Als het moet schroef je de riem er zo af, maar wat mij betreft is dat niet nodig voor mijn reportagewerk. En áls ik dan eens een statief gebruik -bijvoorbeeld met een 400 mm lens, of bij nachtfotografie- is het alleen maar handig dat je riem er af moet, en dus niet in de weg zit.

Conclusie

Conclusie: in mijn optiek doet iedere fotograaf zichzelf een plezier met deze riem. Wanneer je voor jezelf, je fotografenpartner of -familielid een prachtkadoo zoekt: dit is ‘m! Je koopt de BlackRapid Cross Shot black via deze link bij Kamera Express. Hij kost vijf tientjes en via Kamera Express heb je ‘m morgen in huis. En oh ja, hij is er via deze link ook in het oranje, voor de fotografen die ons koningshuis -of onze nationale voetbalploeg- graag promoten op reis. Welke je ook kiest: veel fotoplezier ermee!

Credits: de grote foto bij dit bericht is van collega Andries Jan Fokkema. De Polaroid fotootjes komen uit mijn iPhone. Deze site is onafhankelijk, niet gesponsord en ik maak geen gebruik van reclame. Wel gebruik ik af en toe een affiliate link; als je een product koopt via een link op deze site hou ik daar een heel klein percentage aan over, maar voor jou wordt het product er niet duurder van. Deel dit bericht graag en veel; dank voor het bijdragen aan de populariteit van mijn blog!