Sinds een jaar bestaat er een nieuw langeafstands-wandelpad in Nederland. Het heet het Odulphuspad en is 260 kilometer lang. Je loopt in de voetsporen van de katholieke heilige Sint Odulphus, die in de 9e eeuw door Friesland trok om de woeste Friezen te kerstenen. Voor wandel- en fietsblad Toeractief liep ik een etappe van het Odulphuspad, dat bestaat uit 15 dagroutes.

De etappe die ik liep heet Promontorium, dat is Latijns voor ‘Kaap.’. Je loopt op die route door een van de mooiste delen van Friesland. Door het golvende Gaasterland, langs de kust van het IJsselmeer. Als je daar loopt op een mooie voorjaarsdag, zoals vorig jaar begin maart toen ik de route wandelde, weet je niet wat je ziet.

Geheimtip

De Promontoriumroute komt langs een van mijn ‘Geheimtips‘ in Friesland: het idyllische vissersdorpje Laaxum. Daar ligt nog één vissersboot, die nog steeds in functie is, bij de laatste visser van een roemrucht vissersgeslacht. In het snackbarretje in de haven ervaar je Friesland op zijn puurst. Maar het mooiste van Laaxum is het licht. Dat is altijd bijzonder, voor fotografen én voor gewone mensen.

Kliffen in Friesland?

Op de route kom je langs nog een bijzonder Fries fenomeen: de kliffen langs het IJsselmeer. Het Mirnser Klif en het Roode Klif liggen aan de route, zodat je met eigen ogen kunt zien of het echt waar is, van die kliffen in Friesland. In Oudermirdum kom je langs het strand waar ik de foto boven dit artikel maakte. In het magazine vind je nog veel meer beelden die ik maakte vorig jaar, op de eerste lentedag.

Preview

Maar ik verklap niet te veel van de route, want die kun je helemaal nalezen en bekijken -over 8 pagina’s- in de nieuwe Toeractief. Nummer 1 van 2020 is nu te koop in de betere boekhandel. Een preview is te zien via de website van Toeractief. Bij het magazine zit een handig routeboekje om alle routes zelf te kunnen wandelen of fietsen.

En oh ja: op de route was de Friese Wytske het wandelmodel. Ook dit jaar maak ik weer wandel- en fietsreportages voor Toeractief, in woord en beeld; voor iedere reportage gaan er 1 of 2 mensen mee die ik in beeld breng.

Tips

Als je wilt weten hoe ik dit doe -bijvoorbeeld over de beste fototas op reportage- vind je in dit blogje meer informatie. En in dit blog lees je over de beste camerariem om te gebruiken terwijl je wandelt of fietst.

Veel wandel- en fietsplezier het komende voorjaar!