Gisteren mocht ik een gastcollege over fotografie geven aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Mijn opdracht: hoe vinden studenten passend beeld bij hun eigen teksten?
 
Beeld & tekst
Mijn presentatie ging over de relatie tussen beeld en tekst, én die tussen journalist en fotograaf. Een foto is geen plaatje bij een praatje! Beeld en tekst versterken elkaar als het goed is. Waar dit goed gaat, en waar niet, liet ik zien aan de hand van werk van de studenten op hun eigengemaakte website.
Briefing
We bespraken een fotobriefing van een van mijn opdrachtgevers. Die toonde aan met welke focus een fotograaf een journalistiek onderwerp benadert. Die verschilt nogal van de focus van de schrijvende journalist. Dat is een grote kans om elkaar te versterken!
 
Gouden tip
De studenten journalistiek die na afloop bleven hangen vroegen onder meer om advies voor hun toekomstige loopbaan. Mijn gouden tip hangt samen met het bovenstaande: team up met een journalistieke partner! Liefst een die je aanvult op werkgebied. Daarmee maak je een sterke start op de markt straks.
 
Journalist
Dat dit werkt liet ik zien aan de hand van twee reportages die ik samen met journalist Han van de Wiel maakte. Han is de docent journalistiek die me uitnodigde voor dit gastcollege fotografie aan de Hogeschool Utrecht. 
 
 
Gastles?
Zou je het nuttig vinden als ik ook eens bij jouw instelling of opleiding een gastles of workshop kom geven? Ik maak graag een presentatie die is toegesneden op jullie lesprogramma! Neem contact met me op via mijn  contactpagina.