De woningmarktprofessor

Geplaatst op

Peter Boelhouwer woont riant. In een mooi vrijstaand huis, met de grote stad en het groene hart binnen handbereik. Toch betaalt hij minder aan zijn huis dan zijn studerende zoon, die op veertig vierkante meter woont. Dat is natuurlijk hartstikke scheef, vindt ook hoogleraar Huisvestingssystemen Boelhouwer. Hij wordt wel de woningmarktprofessor genoemd, want als er iemand is die  kijk heeft op de scheve woningmarkt, dan  is hij het wel.

Artikel

Voor Assurantie Magazine en AMweb interviewde ik de professor, en ik maakte er natuurlijk ook een foto bij. Die kon ik mooi laten aansluiten bij de inhoud van het stuk. Het artikel begint zo:

Woningmarktprofessor Peter Boelhouwer: ‘Het is nu echt tijd voor een omslag’

Hoogleraar Peter Boelhouwer houdt het hoofd koel in een kolkende woningmarkt. Want al zijn er excessen, de markt ontwikkelt zich toch volgens een goed te duiden patroon, vindt hij. Van daaruit kun je prima zien wat er in 2022 staat te gebeuren. Oók als het gaat om hypotheken. Een blik op de woningmarkt van het komende jaar.

‘Een mooie wijk, voor een woningmarktprofessor.’ Peter Boelhouwer moet hard lachen om de opmerking van zijn gast vandaag. De hoogleraar woont comfortabel. In een moderne wijk aan de rand van het groene hart; natuur én stad binnen handbereik. Een droomplek voor veel wanhopige woningzoekers, beseft de hoogleraar als geen ander: “Ik woon hier riant, maar betaal minder dan mijn zoon die op veertig vierkante meter woont. Dat is natuurlijk hartstikke scheef.”

Strijdlied

Het interieur van de Zuid-Hollandse woning zou zo in VT Wonen passen, maar dat komt op conto van zijn vrouw.  De vintage poster aan de muur kocht hij wel zelf. De tekst van De Internationale, strijdlied van de arbeidersbeweging, verklapt zijn politieke voorkeur. “Tja, ik ben sociaal-democraat,” zegt Boelhouwer bijna verontschuldigend. Nog niet zo lang geleden vergezelde hij zijn zoon naar de woondemonstratie in Amsterdam. “Uit solidariteit, maar ook gewoon om te kijken naar de wereld van nu.”

VT Wonen

De VT Wonen-link vond ik zelf wel leuk, en probeerde daarom een portret te maken in die stijl. Met veel interieur, planten, de brandende haard, en het hertengewei, dat is toch helemaal woonmagazine? De professor vond het zelf ook wel een leuk idee en werkte prima mee. Hij kwam wel met een kleedje aanzetten; of ik daar mijn lampstatief op wilde zetten. De vorige mediaploeg die hij op bezoek had gebruikte zware statieven die putjes in zijn mooie houten vloer hadden gemaakt; dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Starters

Zonder putjes in de vloer lukte het allemaal, en dat leidde tot een mooie publicatie mét foto van de woningmarktprofessor in zijn VT Wonen woning. En oh ja, veel belangrijker dan dit allemaal is natuurlijk de woningmarkt. Hoe moet dat nu, met de krankzinnige prijzen en met de starters, die geen kans hebben de overspannen woningmarkt te betreden? De professor zet het overzichtelijk op een rijtje, én levert oplossingen, in het artikel op AMweb. Om het te lezen even inloggen; dan kun je ook de andere twee artikelen lezen die ik inmiddels mocht maken voor het AM-platform.