Deze week nam ik afscheid van een tijdperk. Mijn trouwe reisgenoot bij het vuilnis! Hij is meegegaan tot het bittere eind, maar nu ging het echt niet meer. Welke fototas is een waardige opvolger?

Perfecte fototas

Meer dan tien jaar lang gebruikte ik hem voor mijn fotoreportages voor reisbladen en NGO’s. De Lowepro Minitrekker AW. AW, dat staat voor All Weather. En hij kon inderdaad overal tegen. Voor mij de perfecte fototas, vele jaren en nog meer reizen lang. Waarom?

Uitrusting

Vooral omdat hij onverwoestbaar was -tot nu althans. Hij kon tegen regen -vanwege een regenhoes, slim verwerkt in de onderkant. Hij was precies groot genoeg voor mijn standaarduitrusting: een Nikon dslr, met 24-70mm, of een 17-35, een 80-200, eventueel een 2e body, een 50mm. Plus eventuele andere spullen: een 13 inch macbook paste net, en hij had een goed vak voor documenten.

Onopvallend

Wat ik ook belangrijk vind: hij was onopvallend. Vooral in arme of ruige landen loop ik liever niet te koop met duur spul. Om hem nog wat meer casual te laten lijken schuurde ik het logo
eraf. Lowepro in het oranje schreeuwt wel erg: ik ben een fototas. En zonder logo leek het een gewone rugzak. Dat doe ik trouwens ook met de gouden Nikon letters op mijn lenzen en camera: een zwarte viltstift of stukje tape maakt je spullen meteen minder opvallend.

Vakjes

Verder vond ik alle vakjes handig: een groot voorvak met klittenband voor klein spul: lenzendoppen, batterijen, opschrijfboekje, pen, zaklampje. Daarachter een groot vak voor documenten; daarin had ik altijd een van de reistijdschriften zitten waarvoor ik werkte. Dat praat makkelijk, als je mensen in beeld wilt brengen. Verder: een waterdicht vak achter de voorklep, voor tickets en paspoort. En een dubbele zekering voor het hoofdvak: een rits plus twee extra banden met sluitklip, zodat je zeker weet dat je camera er niet uitvalt.

Stevig

Zo droeg ik hem tot zijn laatste weken met me mee. De rits sloot maar tot de helft, maar dat was nog steeds goed genoeg om mijn spullen binnen te houden, door de zijbanden. Verdere pluspunten: fijne schouderbanden, goed stelbaar. Een rugpand dat je bezwete rug ontziet. Een buikriem, voor het echte ruige werk. Zoals op zijn laatste tocht, toen ik met Greenpeace mee ging en van een schip moest springen. Dan is het fijn als je rugzak stevig zit.

Rammelen

Ook nog: de tas blijft rechtop staan als je ‘m neerzet, en heeft een handgrip bovenop. Dan zet je ‘m makkelijk naast je neer en neemt ‘m snel weer mee. Hij was stevig van buiten: zelfs op hele woeste reizen beschadigde of scheurde er nooit iets. Ook van binnen: stevige tussenvakken, verstelbaar, zodat in een rammelende fourwheeldrive je objectieven niet op elkaar knallen.  Eigenlijk had deze fototas alles. Ook een statief kon eraan, al was dat het enige puntje waar ik verbetering wenste; dat zou wel wat makkelijker kunnen.

Requiem

Dit stukje is dus eigenlijk een requiem voor de -bijna- perfecte fototas. En natuurlijk heeft dat een vervolg, want er moest een nieuwe perfecte fototas komen. De Lowepro minitrekker AW is niet meer leverbaar, dus ik moest op zoek naar een andere. Dat was ook wel weer fijn, want de laatste jaren leek mijn tas regelmatig te klein. Objectieven en camera’s worden groter en zwaarder, tenminste als je zoals ik overtuigd blijft van Nikon dslr’s. Of die van Canon, want daarvoor geldt hetzelfde. En misschien een betere plek voor een statief?

Opvolger

Een mogelijke opvolger zag ik in deze Lowepro Flipside BP400 AW II, via deze link voor een mooie prijs verkrijgbaar bij Bol.com. Ik probeerde hem uit en zag dat dit  een prima en betaalbare opvolger is van de Minitrekker, die net zoveel ruimte en stevigheid biedt als mijn oude fototas. Voor wie op reis wil met 1 camera en 2 a 3 objectieven is dit een perfecte oplossing, die ook nog eens een beter alternatief biedt voor het meenemen van een statief. Bonus: hij ziet er ook nog eens mooi- maar niet te opvallend uit!

De perfecte fototas?

Toch besloot ik voor een andere tas te gaan, vooral omdat ik tegenwoordig wat meer spullen meeneem: twee Nikon fullframe-bodies, grotere objectieven, een 15 inch Macbook; en wat extra ruimte voor wat dan ook: een banaan, een drinkfles, misschien zelfs een jas?

Dus welke fototas volgt mijn Lowepro Minitrekker op? Welke voldoet aan alle eisen die ik hierboven beschrijf, en misschien nog wel meer? Daarover lees je in een volgend blog, binnenkort op deze website!

Of, als je echt niet kunt wachten, neem contact met me op; ik denk graag met je mee.

Rest in Peace, fijne oude fototas!