Afgelopen weekend een mooi artikel in Volkskrant magazine van schrijfster Anne-Gine Goemans over Frenkie, de Cypriotische zwerfhond die ze adopteerde. De bijzondere hondenportretten bij dat artikel zijn van mijn Beeldunie collega Arie Mouthaan.

Frenkie

Voor de beeldbank van De Beeldunie maakte ik afgelopen voorjaar -vlak voor de Corona crisis toesloeg- een serie schrijversportretten van Anne-Gine Goemans. Daarin speelt zwerfhond Frenkie ook een rol. Hij poseerde eventjes mee, op zijn geheel eigen wijze. En is dat nou echt een lach op dit portret?

Honolulu King

Stiekem vind ik het mooiste van het maken van schrijversportretten de ontmoeting met de auteur, want ik hou van fotografie én van literatuur. Voor ik bij Anne-Gine op bezoek ging las ik de roman waarmee ze doorbrak, Honolulu King. Hoe mooi is het dat je daarna moet de auteur over zo’n boek kunt praten?

Wat ik heel bijzonder vond zijn de verwijzingen in het boek, die het verhaal een extra verdieping geven. Zo lees je over de bijzondere Hawaïshirts die de hoofdpersoon in het boek draagt. Als je de site opzoekt waar Hardy zijn veel te dure shirts bestelt komt de hoofdpersoon uit het boek nog meer tot leven.

Cassettebandjes

Dat effect heeft ook de Spotify afspeellijst die is gebaseerd op de muziek die in het boek wordt beschreven. Het boek maakte me verder nieuwsgierig naar de historische citaten op cassettebandjes. Die vormen een belangrijke bron vormen voor het verhaal van Honolulu King. De bandjes beluisterde Anne-Gine bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Zo krijgt het op ware feiten gebaseerde verhaal steeds meer betekenis. Dat is wat literatuur voor mij zo mooi maakt; je ziet de wereld door de ogen van iemand die er een hele bijzondere kijk op heeft.

De Beeldunie

De komende tijd wil ik meer eigentijdse Nederlandse schrijvers en hun boekenwereld in beeld gaan brengen. De portretten die ik maakte van Anne-Gine zijn vanaf nu voor redacties beschikbaar in de beeldbank van De Beeldunie.

Ben je schrijver en wil je ook graag in beeld komen? Neem contact met me op!