Wanneer je eenmaal een beetje goed bent geworden in het vliegen met je drone, is het tijd voor het echte werk: fotograferen met je drone. Ik merkte toen ik ermee begon dat dit nog niet zo simpel is. Luchtfotografie vraagt om een andere kijk dan fotograferen vanaf de grond.

Om met goeie dronefoto’s thuis te komen is het belangrijk veel te oefenen. Het zoeken naar mooie scene’s en onderwerpen wordt makkelijker als je al een beetje een idee hebt wat je wilt gaan maken. Met onderstaande tips hoop ik je daarmee op weg te helpen.

1 Time je foto’s

Het geldt voor alle soorten fotografie, maar al helemaal voor dronefoto’s: gebruik het mooie licht! Je drone fotografeert van bovenaf, en dat maakt je beelden snel plat. De zon beschijnt je onderwerp vanaf boven, en als hij recht boven je staat is er geen enkele schaduw te zien.

Je beelden worden veel mooier als het licht je onderwerp schuin beschijnt. Dan krijg je die mooie schaduwen en contrasten. Dat mooie licht vind je  ’s ochtends vroeg en aan het eind van de dag. Het licht op het midden van de dag is bijna altijd minder. Voor het mooie licht zul je dus moeten plannen wanneer je op pad gaat!

Een gelukje is, dat in het voor- en najaar de zon langer schuin op ons land schijnt. De foto’s bij dit droneblog maakte ik deze maand, eind september, dan is het licht een groot deel van de dag mooi. Doe er je voordeel mee!

2  Bereid je voor

Een geslaagde dronefoto vraagt om aardig wat voorbereiding. Zoals je hierboven al las wil je timen voor het goede licht. Maar voordat je op pad gaat moet je al van alles voorbereid hebben. Je batterijen moeten opgeladen zijn. Je telefoon moet volgeladen zijn. De afstandsbediening moet volgeladen zijn. En je geheugenkaartje moet leeg zijn. Dat doe je het best al de avond voor je op pad gaat. Want wanneer je weg wilt heb je er geen tijd meer voor!

Alles over voorbereiden lees je hier in mijn droneblog #4. Niet vergeten: je moet ook bedenken waar je je drone laat opstijgen en landen. Ik woon in Friesland, en daar is veel grasland. Daar kan een drone moeilijk opstijgen, en al helemaal niet landen. Daarom heb ik altijd een landingsplatform bij me. Dat kan een vierkant plankje zijn, maar nog handiger is een oprolbaar platform. Een goeie vind je hier voor € 17,- bij Bol.com.

3 Neem mensen in beeld!

Je ziet het nog weinig terug in dronefoto’s, maar ik vind het de grootste uitdaging om mensen op te nemen in mijn dronefoto’s. Over het algemeen zie je in dronefotografie vooral veel beelden van landschappen. Maar hoe spannend kan het niet worden als je mensen inzet voor je beelden, zoals je dat ook vanaf de grond doet!

Het duikende meisje op de foto zie je vaker terug in mijn beelden. Voor de duikfoto’s was Wytske bereid heel vaak in behoorlijk koud Fries water te duiken, tot ik precies het goede moment had. Voor deze foto waren we al een paar keer tevergeefs op pad geweest; het licht was niet goed, het water was niet stil zoals ik wilde, enz. enz. Maar hoe fijn als uiteindelijk geduld wordt beloond!

Tip: bedenk wel dat je voor het fotograferen van mensen te maken hebt met privacyregels. Alle regels rondom fotograferen met je drone lees je in dit droneblog #2

4 Niet zo hoog!

Met een drone kun je wat nieuws op fotografiegebied: de lucht in. Dat is prachtig, maar het hoeft niet altijd zo hoog. Probeer juist eens van een paar meter hoogte op je onderwerp in te zoomen. Vooral bij het fotograferen van mensen levert dat veel op.

Een voordeel van niet te hoog vliegen is ook dat je meer diepte in je beelden aanbrengt. Vanaf 50 meter hoogte is bijna alles plat onder de drone. Als je minder hoog bent, kun je objecten, bijvoorbeeld in de voorgrond, gebruiken om diepte in de beelden te krijgen.

5 Zoek naar patronen

Vanuit de lucht ziet het landschap er compleet anders uit dan je gewend bent. Mooie landschapsfoto’s maken met je drone vraagt daarom een andere manier van kijken. Veel mooie dronefoto’s die je tegenkomt maken gebruik van patronen op het aardoppervlak, die je alleen van bovenaf goed ziet.

Die patronen zijn mooie vormen om je beelden mee te creëren. Je zult zien dat het nog knap ingewikkeld is om lijnen mooi recht te krijgen. Het vraagt veel geduld en zorgvuldig navigeren, dus neem je tijd om hiermee te experimenteren. Je zult zien dat het zoeken naar patronen het fotograferen met je drone een stuk leuker maakt.

6 Color your world

Je dronefoto’s worden spannender wanneer je goed gebruikt maakt van kleurcontrasten. Een

geel element midden in al het groen van de natuur valt op, en dat geldt voor alle kleuren die met elkaar contrasteren. Een handig hulpmiddel voor het vinden van contrasterende kleuren is de aloude kleurencirkel.

Het sterkste kleurcontrast ontstaat tussen complementaire kleuren. Zoek ernaar wanneer jemet je drone fotografeert, je zult zien dat het spannende beelden oplevert. Een aantal mooie voorbeelden hiervan vind je op deze DJI website.  

7 Gebruik de kantelfunctie van je camera

De camera van een goede drone kun je richten met je afstandsbediening. Gebruik deze ook; zoek thuis uit hoe het werkt, zodat je het straks in de lucht makkelijk kunt toepassen. Mijn Mavic Pro heeft een handig draaiwieltje waarmee je de beeldhoek van de camera kunt instellen.

Door de beeldhoek te veranderen kun je recht onder je drone fotograferen, maar dus ook voor de drone uit. Dat laatste geeft je de kans om de horizon goed in beeld te brengen; vooral bij mooie zonsondergangen wil je dat niet missen. Maak jezelf vertrouwd met deze functie, het levert je veel op.

8  Maak een droneselfie

9 Vertrouw op je drone

Als je begint met vliegen ben je heel voorzichtig met je drone. Vanzelfsprekend, het is een kostbaar en kwetsbaar voorwerp. Maar voor mooie beelden zul je toch moeten vertrouwen op je drone. Een goeie drone zorgt goed voor zichzelf. Hij waarschuwt bij obstakels, bij te veel wind, wanneer je te hoog gaat en bij een bijna lege batterij. En als hij boven water vliegt stort hij echt niet neer…

Wanneer je in je enthousiasme voor een mooi beeld te ver of te hoog bent gegaan, raak je je drone wel eens uit het oog. Dat mag eigenlijk niet, want bij de droneregels hoort dat je hem moet kunnen zien. Maar, wanneer het toch gebeurt, dan zul je zien dat je RTH knop goud waard is. Return To Home is wat je drone doet, waar hij ook is.

Om die RTH-functie goed te kunnen gebruiken moet hij wel weten waar hij is vertrokken. Bij het opstijgen vraagt hij je of hij die positie precies het bepalen. Als je ‘ja’ klikt kan het bijna niet misgaan. Een drone landing pad is daarvoor een nuttige -en geodkope-aanvulling op je droneset.

10 Shoot in raw

Het geldt voor je gewone foto’s, maar in het bijzonder voor je dronebeelden. Een goede dronecamera schiet in RAW. Dat betekent dat je je beelden nog flink kunt bewerken achteraf, en dat levert je veel op. De contrasten van je luchtfoto’s kunnen altijd nog wel wat beter, er valt veel te winnen op het gebied van scherpte en helderheid.

Mijn RAW dronefoto’s open en bewerk in in Lightroom. Vaak vind ik dat de normale belichting van de foto’s in de lichte partijen wat overbelicht. Standaard belicht ik de beelden daarom altijd een beetje onder. In Lightroom kan ik de donkere partijen dan prima ophalen, waardoor mijn foto’s veel meer contrast krijgen.


Ik hoop dat je met deze tips weer wat verder komt. Heel veel succes met het fotograferen met je drone, en laat me weten wat je hebt gemaakt; als je wil plaats ik je foto op het droneblog. Happy flying!

Volgende droneblog #6 In mijn volgende blog zet ik de beste drones om mee te fotograferen op een rijtje. Volg het droneblog om geen update te missen!